Frågor och svar

I denna sektion svarar vi på alla era frågor.

Att komma ut i arbetslivet som ungdom kommer med en hel del frågor. Oavsett om det är inför sommaren eller lite extraknäck under studierna. Vi svarar därför på vanligt förekommande frågor. Du kan även lämna en egen kommentar och få svar på din fråga direkt!

Frågor gällande lagar, regler och anställning

Man får påbörja sommarjobb när man har fyllt 13. Det finns dock regler för hur länge man får arbeta, vilken lön man får och vad man får arbeta med. Du kan läsa vidare om regler och lagar för sommarjobb här. Alla arbetsgivare tar inte emot ungdomar mellan 13-15 år heller, men man kan alltid hitta något. Om du är 13-14 år gammal och har svårt att hitta jobb – läs denna artikeln

Det finns ingen minimilön i Sverige, utan löner brukar man bestämma genom kollektivavtal. Hur mycket du får i lön på ditt feriejobb beror dels på ålder och bransch men också vilket kollektivavtal du har. Vi har skrivit kort om olika löner i olika branscher här och här. Om du har säkrat ett feriejobb men är nyfiken på om du har ut en rättvis lön, kan vi hjälpa dig med det också. Kommentera din ålder och bransch längre ner så listar vi ut det tillsammans.

Då får man faktiskt säga nej. Man ska inte, under några omständigheter, arbeta gratis. Det finns gånger då man erbjuds en provanställning men man ska fortfarande få ut en lön. Om arbetsgivaren vill att du ska provjobba utan lön är det ett dåligt tecken. Vi har skrivit mer om dåliga tecken att hålla utkik efter på en arbetsplats här. Du kan också läsa vidare om varför man ska undvika gratisjobb hos Kommunal

Ett anställningsbevis är jätteviktigt att ordna hos din arbetsgivare. Utan ett anställningsbevis och lönespecs riskerar man bland annat att missa skatteåterbäring. Detta eftersom Skatteverket inte har din anställning på papper. Om man hamnar i, eller orsakar, en olycka på arbetsplatsen behöver inte heller din arbetsgivare ta ansvar för situationen utan ett anställningsbevis. Då blir du direkt ansvarig för händelsen. Kom också ihåg att din vårdnadshavare måste skriva under anställningen om du är minderårig. Vi har skrivit mer om detta här

När man arbetar under sommaren är det självklart att man vill ha pengar för sitt arbete. Om det skulle vara så att din arbetsgivare inte betalar ut lön, trots att ni har undertecknat ett anställningsavtal, har arbetsgivaren begått ett avtalsbrott. Om du inte har fått ett lönebesked, be om det. Om din arbetsgivare ändå inte ger en förklaring eller betalar ut din lön, kontakta fackförbundet din arbetsplats har ett kollektivavtal med. 

Man kan inte hjälpa om man blir sjuk någon dag; det händer alla, inklusive sommarjobbare. Det bästa man kan göra är att meddela sin arbetsgivare så fort man kan. Rutiner för sjukanmälningar varierar litegrann, så kolla vad som gäller på din arbetsplats. Första sjukdagen brukar man inte få pengar, övriga dagar får man 80% av sin beräknade lön. Kom ihåg att man behöver läkarintyg från och med den åttonde dagen. 

Tips och råd

De flesta arbetsintervjuerna följer samma struktur, oavsett om man är sommarjobbare eller inte. Det kan vara nervöst att gå på sin allra första intervju. Du behöver dock inte oroa dig – vi har sammanställt några artiklar med tips. Du hittar dem här och här. Vi rekommenderar att du övar på exempelfrågorna tillsammans med en kompis eller familjemedlem. 

CV är inte nödvändigtvis avgörande, men om ens CV är oprofessionellt kan det bli spiken i kistan. Vi rekommenderar att du läser vår CV guide som du hittar här. Om du tar till dig några av de tipsen kan vi garantera att jobbsökandet går lite smidigare. Vi kommer också publicera CV-mallar inom den snara framtiden, så håll utkik efter dem. 

Referenser är superviktiga i arbetslivet. Om du gör ett bra jobb på en arbetsplats lär chefer vara mer benägna att rekommendera dig vidare. Det är dessutom viktigt att bygga ett nätverk för att utöka sina karriärsmöjligheter. Vårt råd är därför att du gör det bästa du kan, det är något som kommer gynna dig längre fram. Du kan läsa mer om våra bästa tips kring detta här

Ibland gör man ett så pass bra jobb att man blir erbjuden en deltidsanställning som ungdom. Om detta har hänt dig, och du undrar hur det ser ut lagmässigt, rekommenderar vi att du läser denna artikel. Hur mycket och hur länge man får arbeta i samband med sin skolgång beror först och främst på åldern. Om det visar sig vara lagligt är det bara att fundera på om det är något du hade velat göra. Vi har listat för- och nackdelar med ett deltidsjobb vid sidan om skolan här. Lycka till!

När man ska påbörja sitt jobbsökande inför sommaren är väl lite upp till var och en. Vissa börjar leta redan under vintern, andra skjuter upp det tills april-maj månad. Vi tror det allra bästa är att börja titta smått efter jobb så fort som möjligt. På så sätt är det mycket lättare att hitta rätt. Du slipper då också att bli överväldigad. 

Mja. Det är inte helt ovanligt att någon gång hamna på en arbetsplats man inte trivs på. Om det råkar vara ditt första sommarjobb är det såklart en tråkig upplevelse. Vi rekommenderar att du uttrycker dina tankar till både din chef och någon närstående, som en förälder. Är det så att du verkligen inte trivs på jobbet och mår dåligt av att gå dit, överväg uppsägning. Det är aldrig värt att riskera sin psykiska hälsa för en sommarjobbslön. 

Era frågor

Om du har ytterligare frågor, eller frågor som relaterar till just ditt sommarjobb, lämna en kommentar nedan. Vi återkommer så fort vi kan! 

2 svar

    1. Hej Sara!

      Lön för ungdomar inom restaurangbranschen varierar beroende på kollektivavtal. I genomsnitt brukar timlön för 17-åringar ligga på 95-101kr exklusive OB. Din timlön låter alltså rimlig. Lycka till! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.