Lagar och regler på sommarjobb

Vad behöver jag veta inför mitt sommarjobb?

De flesta ungdomarna i Sverige får sitt första jobb under sommarperioden. För många är det mycket lagar och regler att hålla koll på. Särskilt med tanke på att det ser olika ut beroende på ålder. Nedanstående information går igenom vad som gäller för just dig!

Varför finns Arbetsmiljölagen?

När man har fyllt 13 år är det fritt fram att söka sommarjobb. Det är såklart spännande i sig men det är också viktigt att komma ihåg Sveriges arbetsmiljölag. När man är minderårig får man inte arbeta hursomhelst eller med vad som helst. Därför har Sverige samlat en hel del regler kring arbetstider och arbetsuppgifter för minderåriga. Syftet med alla dessa bestämmelser är att se till att ungdomar inte skadar sig eller utnyttjas på arbetsplatser. 

Vad händer om man bryter Arbetsmiljölagen?

Det är inte helt ovanligt att arbetsgivare utnyttjar sommarjobbare och sätter dem i arbete som de egentligen inte får utföra. Det är därför viktigt att hålla koll på vad som gäller för just dig. Skulle det vara så att din arbetsgivare ber dig utföra arbetsuppgifter som du egentligen inte får genomföra gäller det att stå på dig. Vänd dig till familj och möjligtvis facket som representerar din arbetsplats. Ett brott mot Sveriges arbetsmiljölagar är nämligen straffbelagt. Det kan resultera i både böter och fängelse, beroende på hur allvarligt det är.

Får man ta ett sommarjobb 15 åringar?

När man är 13-15 år får man inte arbeta med tunga lyft, försäljning av produkter som tobak eller alkohol och man får inte heller arbeta i farliga miljöer. I övrigt är det bra att komma ihåg följande om du vill veta vad som gäller för jobb för 15 åringar:

  • Man får inte arbeta mer än sju timmar per dag. 
  • Arbetspass får inte börja förrän kl. 06:00 eller gå över kl. 20:00. 
  • Man får inte arbeta mer än 35 timmar i veckan.

fär

Vad gäller för ungdomar som är 16 år och uppåt?

När man har kommit upp i den övre tonåren får man fortfarande inte arbeta i riskfyllda miljöer. Exempel på arbetsområden som är förbjudna är bland annat dykeriarbete eller transport av pengar utanför arbetsplats. Man har rätt till följande arbetstider:

  • Man får inte arbeta mer än åtta timmar per dag. Undantag till denna regel kan komma men man får aldrig överstiga en arbetsvecka på 40 timmar.
  • Arbetspass får inte börja förrän kl. 06:00 eller gå över kl. 20:00. Undantag till denna regel är istället att man inte börjar förrän kl. 07:00 eller går över kl. 23:00.
  • Man får inte arbeta nattpass. 

Artiklar som gäller lagar och regler

Vi går igenom allt från lön, skatt och OB till lagar och regler.

Nedanstående artiklar berättar vidare om arbetslagar, lön och skatt inför ditt sommarjobb.