Guide till jobbet i sommar.

Vad behöver jag veta inför mitt sommarjobb?

Det är klart att man ska ha en guide till jobbet i sommar. Vi hjälper dig skriva CV, personligt brev och förbereda inför arbetsintervjun. Vi ser också till att du behåller jobbet genom att dela med oss av våra bästa tips.

Vad är det viktigaste inför jobbsökandet?

När man ska söka jobb är det viktigt att komma ihåg ett par saker. Dels behöver man skriva ett CV och personligt brev, men det kan också vara bra att öva på arbetsintervjuer och dylikt. På så sätt är man så förberedd man kan vara inför sitt sommarjobb. Då är dessutom oddsen att bli erbjuden jobb mycket större. Det är särskilt bra att komma ihåg en sak - arbetsgivare lägger märke till hur mycket tid du har lagt på ansökan. Desto mer genomarbetat CV och personligt brev, desto bättre!

Hur skriver man CV och personligt brev?

När man ska skriva CV och personligt brev är det viktigt att anpassa det beroende på tjänsten man söker. Det är sällan en bra idé att kopiera och klistra ansökningar, även om det bara är inför ett sommarjobb. Vi rekommenderar därför att du kikar på våra guider, för att få en idé kring hur man egentligen formulerar sig. Du hittar vår CV-guide här! ​

Vad händer på en jobbintervju?

När man söker sommarjobb och ses som en lämplig kandidat blir man kallad till en jobbintervju. Då får man träffa sin potentiella arbetsgivare och svara på frågor. Syftet med en arbetsintervju är att se hur väl du passar för jobbet – likaså hur väl jobbet passar för dig. Vi har skrivit en artikel om hur man förbereder sig på bästa sätt. Du hittar den här. 

Söker jobbet via dator.

Guide till jobbet: Så landar du (och behåller) jobbet i sommar!

01.

Ordna ett bra CV och personligt brev.

Det är lätt att vara efterklok när man slängt iväg mejlet. Se till att ansökan är anpassad efter arbetsplatsen du söker hos. Kom också ihåg att ha rätt kontaktinformation på ditt CV.

02.

Kom förberedd till arbetsintervjun.

Många kan tycka jobbintervjuer är lite läskiga, särskilt om det är ens första. Det kommer ju vara din arbetsgivares första intryck av dig. Är du osäker på vad för frågor som kan komma upp? Vi har skrivit om det här.

03.

Lyssna på handledare första veckan.

När man är minderårig och ska sommarjobba har man alltid rätt till en handledare. Det är därför bra att ägna första veckan åt att verkligen lyssna på sin handledare. Ställ frågor också! Då kommer du göra bättre ifrån dig.

04.

Ta eget initiativ på ditt nya sommarjobb.

När man har jobbat ett tag förväntar ens arbetsgivare att man ska kunna sitt jobb. Det är alltid bra att ta eget initiativ och göra det lilla extra. På så sätt kan du förvänta dig en otrolig referens i framtiden.

05.

Bli bäst på jobbet!

Ett jobb är alltid som roligast när man gör sitt bästa. Alla arbetssysslor kommer inte alltid vara det bästa som finns. Däremot är din inställning till jobbet något du kan påverka.

Artiklar som hjälper dig landa ditt sommarjobb

Vi hjälper dig med CV och arbetsintervjuer - men också allt som kommer därefter.

Nedanstående artiklar kan vara bra att läsa om man är nyfiken på att göra ett gott intryck på arbetsgivare.