Ung man skriver brev
Picture of Olivia Lindquist

Olivia Lindquist

Personligt brev – Därför är det viktigt i jobbsökandet

Försök alltid göra ett gott första intryck genom CV och personligt brev. Det är mer än bara en formalitet eller artighet – det är en chans att imponera på dina framtida arbetsgivare. Många arbetsgivare föredrar dessutom ett personligt brev tillsammans med CV i ansökan. Därför är det en kritisk komponent i jobbsökandet. 

Vad är ett personligt brev?

Ett personligt brev är det brev du ska skicka i samband med ditt CV när du söker jobb. Det är i ditt personliga brev som arbetsgivaren får mer information om hur väl dina kompetenser överensstämmer med tjänsten du söker. De får också en förförståelse för varför du vill ha tjänsten, vad du kan tillföra på arbetsplatsen och hur lämplig du är för rollen.

Ett personligt brev brukar vara ett dokument på max en sida och ska vara utformat efter tjänsten du söker. Därför är det viktigt att anpassa texten och dess innehåll till arbetsbeskrivningen som annonserats. Detta innebär alltså att man inte kan kopiera och klistra samma text till flera olika tjänster. (Och ja, arbetsplatser märker verkligen om du kopierar och klistrar). Istället ska du kunna anpassa färdigheter och tidigare arbetslivserfarenheter till den specifika rollen du söker. 

Varför är det viktigt?

Ett välskrivet personligt brev kan ge dig en stark fördel i jobbsökandet. Det kan bland annat reflektera egenskaper som överensstämmer med arbetsgivaren, inklusive: 

Din entusiasm

Ditt omedelbara värde

Vi har redan etablerat att första intryck alltid räknas. Ett kortfattat, koncist och välskrivet brev ger dig chansen att sticka ut bland alla andra sökanden. Det fungerar lite som en sales pitch. Genom att betona dina viktigaste styrkor kommer det vara lättare att fånga arbetsgivarens uppmärksamhet. 

Din personlighet

Det är inte helt lätt att framhäva sin personlighet genom ett CV. Ett brev betonar dina egenskaper i dina egna ord, vilket i sin tur framhäver din personlighet. Arbetsgivaren får då en viktig inblick i vem du är och vilka sorts egenskaper du besitter. 

Dela artikel:

Läs vidare

Relaterade inlägg

Sommarjobb i Malmö

Sommarjobb i Malmö 2024: En komplett guide

Malmö, känt som porten till kontinenten, erbjuder en mängd spännande möjligheter för unga och studenter att skaffa sig arbetslivserfarenhet under sommarmånaderna. Med en blandning av