Tomt klassrum på skola, sommarlov
Picture of Olivia Lindquist

Olivia Lindquist

Produktivt sommarlov utan ett feriejobb

Sommarlov är nog det mest efterlängtade lovet på hela skolåret. När man har spenderat nio månader i skolbänken är det självfallet att man välkomnar några månaders ledighet. Äntligen är du fri från inlämningar och presentationer – men vad ska du egentligen göra med all din fritid? Om du inte är sugen på att arbeta hela sommaren med ett feriejobb och inte heller har grandiosa resplaner blir det kanske lite väl mycket fritid. Att spendera dag in och dag ut på din närmsta strand riskerar nämligen att bli väldigt tråkigt, väldigt fort.

Varför inte ägna lite ledighet åt produktivitet? Här är våra bästa tips för alla som saknar en sysselsättning men ändå vill ha ett produktivt sommarlov:

1. Lär dig ett nytt språk

Det är alltid bra att finslipa sina kommunikationsförmågor. Varför inte ta det snäppet längre och lära sig kommunicera på ett helt nytt språk? Om du lyckas lyfta fram främmande språkkunskaper i ditt CV kan vi garantera att ditt CV sticker ut. Goda språkkunskaper visar dina framtida arbetsgivare att du lär dig snabbt och kan kommunicera interkulturellt. Det är också gratis att lära sig ett nytt språk om man är kreativ. Titta på videos, gör övningsuppgifter online eller ladda ned Duolingo på telefonen. 

2. Påbörja ett personligt projekt
3. Testa på livet som entreprenör

Man behöver inte nödvändigtvis ett traditionellt sommarjobb när man bara kan arbeta för sig själv. Om det är så att du är sugen på entreprenörslivet, varför inte testa på karriären redan nu? Sälj dina kläder second-hand på Plick, starta en blogg du kan tjäna pengar på eller något annat. Var kreativ, sätt dig ner och planera och dra igång. Man vet aldrig, det kan bli ett lyckat äventyr.

4. Bli volontär

Vi har tidigare skrivit om livet som volontär utanför Sverige… men det behövs volontärer i Sverige också. Volontärbyrån i Sverige sammanställer uppdrag som finns tillgängliga i alla län. Arbetsuppgifter varierar beroende på uppdrag och du kan själv skicka iväg intresseanmälningar genom att skapa ett konto hos dem. Det enda kravet brukar vara att ens åtagande är minst tre timmar per månad. 

5. Sätt upp och tydliggör dina mål

Det är klart att ens sommarlov handlar om att leva i nuet. Det kan dock vara bra att ägna någon minut åt framtidsplanering. Oavsett vilket skede av livet du befinner dig i är framtiden oundviklig. När du tänker igenom dina mål och drömmar, både innanför en karriär och utanför, är det lättare att visualisera dem. Vice versa – när man kan visualisera sina mål är det lättare att uppnå dem.

 Sist men inte minst, kom ihåg att ha ett riktigt roligt sommarlov!

Dela artikel:

Läs vidare

Relaterade inlägg

Sommarjobb i Malmö

Sommarjobb i Malmö 2024: En komplett guide

Malmö, känt som porten till kontinenten, erbjuder en mängd spännande möjligheter för unga och studenter att skaffa sig arbetslivserfarenhet under sommarmånaderna. Med en blandning av