Volontärarbete utomlands
Picture of Olivia Lindquist

Olivia Lindquist

Volontärarbete utomlands sommaren 2023: En upplevelse du aldrig glömmer

Om du inte är sugen på ett typiskt sommarjobb eller har andra planer inför 2023, varför inte överväga en sommar ägnad åt volontärarbete? Att arbeta som volontär utomlands kommer inte bara ge dig en snygg solbränna, utan också en chans att delta i något meningsfullt för andra. Det är dessutom en otroligt snygg arbetslivserfarenhet att slänga in på ditt CV.

Arbetsgivare tycker att volontärarbete är attraktivt på många olika sätt och vis. Det visar att du är flexibel, bekväm med hårt arbete och villig att utveckla dina kompetenser. Många som åker på volontärarbete via program begär dessutom referenser från programansvariga och från det nätverk som de har skapat på plats. Vi går in på fler fördelar med volontärarbete i en annan artikel, som du kan läsa här.

Om du känner dig redo att ägna sommaren 2023 som volontär, här är våra främsta tips inför ditt äventyr:

1. Kom ihåg att volontärarbete kostar pengar

Missuppfatta oss inte; arbetet du genomför är gratis. Självaste resan, boende, levnadskostnader och eventuella visum samt försäkringar kostar däremot. Projektet du kommer arbeta på är inte heller gratis. Alla komponenter i ett volontärprojekt måste finansieras på något sätt och denna finansiering sker bland annat via volontärer. Det kan därför vara bra att spara pengar, dels till levnadskostnader men också till fritidsaktiviteter.

2. Fundera på att åka via en resebyrå

Oddsen är att ditt första äventyr kommer vara via ett volontärprogram. Det är nästintill omöjligt att koordinera sin första volontärresa på egen hand. När du åker via ett program har du alltid en kontaktperson att vända dig till på plats. Programansvariga hjälper dig även med din reseplanering och, i vissa fall, visumansökning vid behov. De erbjuder dessutom resor till paketpris som ofta inkluderar boende, mat och transport på plats. Det är dock viktigt att titta på de olika programmens informationsbroschyrer med tanke på att vad som ingår respektive inte ingår varierar beroende på resmål. Resebyråer i Sverige som arrangerar volontärarbete utomlands är bland annat Kilroy, AFS och Volontärresor.

Läs mer om   Sommarjobb som flygledare

3. Välj ett program

Om du åker via ett volontärprogram är det viktigt att överväga vilket program du vill åka med. Hitta ett program som passar dina mål, passioner och intressen. Du kan oftast filtrera dina önskemål efter land, projekttyp och reslängd. Om du inte är särskilt djurintresserad kanske det är bättre med en samhällsorienterad resa, till skillnad från en resa till Thailand för att arbeta med elefanter. Det kan också vara bra att ta hänsyn till recensioner från tidigare volontärer. Desto mer research du gör på program, desto bättre kommer din sommar utomlands vara.

4. Tänk på reseförsäkring, eventuella visum och vaccin samt flyg

Det kan vara så att du behöver ordna visum och vaccin, beroende på var du ska åka och hur länge du blir borta. Denna information brukar du få via din resebyrås hemsida men det är viktigt att komma ihåg att dem inte alltid står för dessa kostnader. Kostnaden för visum varierar beroende på land och vistelse men du kan hitta dem hos Sweden Abroad. Din hemförsäkring täcker inte heller volontärarbete, så du lär behöva ordna en reseförsäkring. Den rekommenderade reseförsäkringen för volontärer är Leva Utomlands. Glöm inte heller att boka ditt flyg om det behövs!

Dela artikel:

Läs vidare

Relaterade inlägg

Sommarjobb i Malmö

Sommarjobb i Malmö 2024: En komplett guide

Malmö, känt som porten till kontinenten, erbjuder en mängd spännande möjligheter för unga och studenter att skaffa sig arbetslivserfarenhet under sommarmånaderna. Med en blandning av