Volontär utomlands, tillsammans med yngre barn.
Picture of Olivia Lindquist

Olivia Lindquist

Volontär utomlands i sommar: Här är fördelarna med volontärarbete

När du arbetar som volontär utomlands nästa sommar lär du ha några bra historier att berätta. Det finns också andra fördelar med volontärarbete i främmande länder, fördelar du kommer minnas. Inte bara på flygresan hem, utan livet ut.

Vi vet alla att idag, mer än någonsin, behöver vi skapa inkluderande samhällen som hjälper varandra. Genom volontärarbete kan du donera dina kunskaper, tid och uppmärksamhet till värdefulla sociala förändringar. Det är en chans att verkligen främja jämställdhet och inkludering överallt i världen, istället för inom dina vanliga samhällsramar. Här är fem fördelar med volontärarbete i sommar:

1. Du kan ha en riktig påverkan på kort tid

Som volontär kommer du inte dela ut flygblad och ordna kaffe åt folk. Volontärarbete innebär att du ska bidra och växa litegrann längs vägen. Många volontärorganisationer vill ha aktiva medarbetare som arbetar hårt och stödjer uppdragets slutmål. Eftersom du troligtvis kommer vara närvarande vid projektets start och slut blir du en viktig del av laget. Att veta att du spelar en nyckelroll i ett utvecklingsarbete, från början till slut, är en av de bästa fördelarna med volontärarbete.

2. Du får se fantastiska vyer

Varför inte tillbringa en dag med människorättsaktivister och avsluta den med Taj Mahal vid solnedgången? Det är inte helt omöjligt om du väljer ett volontärprogram i Indien. Ett jobb som volontär utomlands är världens största 2-för-1 erbjudande. Du bidrar till positiv social förändring i omvärlden och du får en ny kulturell upplevelse på köpet. Många volontärprogram inkluderar också reseguider och upplevelser, vilket innebär att du slipper planera det själv.

Läs mer om   Sommarjobb för ingenjörsstudenter

3. Boosta ditt CV

Arbetsgivare tycker all sorts samhällsengagemang, särskilt internationellt volontärarbete, är attraktivt. Det är något man gärna ser hos sina kandidater och på så sätt samlar du lite bonuspoäng till ditt CV. Ditt äventyr som volontärarbetare kommer således skapa ett positivt intryck och bevisa det faktum att du är innovativ, kreativ och verkligen har finslipat dina färdigheter.

4. Du kommer skapa ett nätverk

Om du väljer att hoppa på ett volontärarbete sommaren 2023 har du säkert ett humanisthjärta. Att arbeta tillsammans med människor som känner lika starkt för samhällsförändringar som du, kan skapa starka relationer. Inte heller bara som kompisar, som kollegor och idéer. Du kommer befinna dig i ett actionnätverk av likasinnade förändringsmakare från hela världen.

5. Du lär bli en bättre medmänniska

Ibland råkar vi, som människor, bli för uppslukade av våra större mål. Vi tar saker förgivet och tänker sällan efter när vi begår ett mindre misstag eller glömmer säga tack till nära och kära. En volontärresa kommer göra dig medveten om de saker du har och hjälpa dig att värdera dem. Som volontär kommer du stöta på många som inte ens har det vi i Sverige tycker är livsnödvändigheter… och ändå kommer du upptäcka att de är lyckliga. Detta kommer utan tvekan vara en livsförändrande upplevelse för dig.  

Är du intresserad? Läs vår guide till en volontärresa

Dela artikel:

Läs vidare

Relaterade inlägg

Sommarjobb i Malmö

Sommarjobb i Malmö 2024: En komplett guide

Malmö, känt som porten till kontinenten, erbjuder en mängd spännande möjligheter för unga och studenter att skaffa sig arbetslivserfarenhet under sommarmånaderna. Med en blandning av