Många som flyttar till Norge jobbar i barer eller på lager. Men det finns jobb att söka även för den som redan börjat klättra på karriärstegen. – Det eftersöks hela tiden kompetent folk till ledarpositioner, som kockar och köksmästare, säger Kristofer Larsson, restaurangchef på Grand Café i Oslo.Kristoffer Larsson, 33, har bott i Norge i fyra och ett halvt år. Han kom dit 2004 med sin dåvarande flickvän och en förhoppning om att snabbt kunna få ett jobb. Och snabbt gick det. Redan efter tre dagar stod han som hovmästare på Grand Café där han nu är chef.
Hans råd till dem som vill åka till Norge och jobba är att först leta kontakter bland vänner och bekanta. Sedan gäller det att utrustad med en rejäl hög CV:s söka så många jobb som möjligt när man väl är på plats. Eller så kan man söka jobb via internet.
– Vill du jobba mycket och har kompetens att erbjuda så finns det hur mycket jobb som helst att söka, även om du redan har ett bra jobb i Sverige. Lönen är ju avsevärt mycket bättre här, säger han.
I skolan var Kristofer mer intresserad av matte än av språk och de första månaderna i grannlandet blev tuffa.
– I början fattade jag ingenting alls men efter ett halvår ungefär släppte det. För de allra flesta går det snabbare än så, så språket är ingenting att vara rädd för, säger han.
Han använder fortfarande svenska i arbetet och i kontakt med myndigheterna, vilket fungerar alldeles utmärkt, till och med när man jobbar som chef.
Förutom språket så upplever Kristoffer skillnader i matkulturen och kanske framförallt i humorn.
– Vi svenskar har en liten annorlunda form av humor och använder mycket ironi på ett sätt som norrmännen inte alltid snappar upp. Det kan leda till en del konstiga situationer i början, förklarar han.
Denna intervju gjordes i maj 2008