ehu
Picture of Olivia Lindquist

Olivia Lindquist

Sök ett feriejobb hos din kommun i sommar!

Om du går på gymnasiet och är osäker på vad du ska hitta på i sommar – varför inte testa sig fram? De flesta kommunerna organiserar feriearbete för alla i åk 1 och 2. 

Många kommuner erbjuder feriearbete för gymnasieelever under sommaren. Det är en öppen ansökan för alla som går i 1:an eller 2:an, är bokförd i sin kommun och har godkända betyg i kärnämnena. Feriearbete organiseras av de flesta kommunerna för att ge ungdomar en chans att prova på arbetslivet under tre veckor. Du blir dessutom lite varm om fötterna och får värdefull arbetserfarenhet.

Det är en chans att prova på kommunala arbeten samtidigt som du också får lära känna din kommun som arbetsgivare. Kanske visar det sig vara en arbetsgivare du hade trivts med i framtiden, kanske är det till och med så att du söker dig till dem i framtiden. Arbetsområdena och de arbetsuppgifter som medföljer brukar vara:

Feriejobb inom kultur och fritid

Om du väljer att arbeta inom kultur och fritid kan du förvänta dig ett feriejobb inom kulturevenemang, idrottsplatser eller sommarläger. Arbetsuppgifter kan variera men här handlar det främst om att du ska planera och delta i aktiviteter. Det är ett utmärkt första jobb för alla som tycker om att vara med i naturen och kanske är lite sportintresserade.

Barnomsorg

Om du söker ett feriejobb inom barnomsorg kan du förvänta dig en placering på förskola eller fritids. Du förbereder mellanmål, är med vid aktiviteter och hjälper till med städning. Detta är en bra arbetsplats för alla som tycker om barn… och är tålmodiga!

Vissa kommuner erbjuder flera områden, såsom praktiskt arbete.  Vi rekommenderar därför att du kikar på vad som gäller för din kommun. De flesta kommunerna har information kring feriejobb på sin hemsida, så det är bara att söka dig fram på Google. Det allra viktigaste att komma ihåg är att beställa ett utdrag ur belastningsregistret när du ansöker. Det gör du via polisens hemsida och du hittar information kring det här.

Oavsett vilket område du väljer att söka inför ditt feriearbete kan vi garantera att det är en bra erfarenhet. Eftersom det bara rör sig om en arbetsperiod på tre veckor är det inte heller ett jättestort åtagande. Det innebär ju faktiskt att du bara arbetar en tredjedel av sommarlovet och kan spendera resten av ledigheten på stranden med dina kompisar.

Dela artikel:

Läs vidare

Relaterade inlägg

Sommarjobb i Malmö

Sommarjobb i Malmö 2024: En komplett guide

Malmö, känt som porten till kontinenten, erbjuder en mängd spännande möjligheter för unga och studenter att skaffa sig arbetslivserfarenhet under sommarmånaderna. Med en blandning av