äldreboende
Picture of Olivia Lindquist

Olivia Lindquist

Sommarjobb inom vård och omsorg: Ett givande arbete

Ett sommarjobb inom vård och omsorg är ett tillfredsställande arbete. Som vårdbiträde nästa sommar kommer du utveckla unika kompetenser med tanke på att du lär dig ge individanpassad vård och stöd till de som behöver det. Även om det kan vara krävande att arbeta inom denna sektorn, kanske du upptäcker att det är ett otroligt givande arbete som du gärna fortsätter med. 

Förslag på sommarjobb inom vård och omsorg

Vårdbiträde på äldreboende

Som vårdbiträde på ett äldreboende har du och undersköterskor liknande arbetsuppgifter. Din roll är att ge livskvalitet till de äldre. Det är särskilt viktigt att du är empatisk och har dina brukares behov i fokus. Fördelar i denna yrkesrollen är att ha förmåga att ta egna initiativ och vara engagerad i arbetet som du utför. 

Timlön som vårdbiträde: cirka 110-145kr/h beroende på ålder, erfarenhet och kommun

Vikarie inom hemtjänst

Som vikarie inom hemtjänsten är dina arbetsuppgifter relativt lika de arbetsuppgifter som man har på ett äldreboende. Den större skillnaden är att du besöker brukare i deras hem och hjälper dem på plats. Man kan förflytta sig genom att gå, cykla eller åka bil beroende på vilket område man ansvarar för. Arbetsuppgifter består av omvårdnad och serviceinsatser. 

Lön som vikarie: cirka 110-145kr/h beroende på utbildning, erfarenhet och kommun

Personlig assistent

Varför ska man välja ett arbete inom vården?

Du skapar värdefulla relationer

När du arbetar inom vården är du del av en gemenskap. Du bygger relationer med brukare, och dessa relationer bidrar till brukarnas livskvalitet. De äldre, deras anhöriga och dina kollegor kommer uppskatta allt du gör. Vetskapen att ditt arbete är nödvändigt, viktigt och uppskattat kommer vara världens mest givande motivation.

Arbetet är flexibelt

Om du är sugen på ett jobb med flexibla timmar är ett sommarjobb inom vård och omsorg bra att överväga. Som timvikarie kan du skräddarsy ditt schema; du kan arbeta helger eller nätter, morgonpass eller kvällspass. Det är en utmärkt tjänst för dig som vill anpassa dina timmar efter behov. 

Du lär dig nya färdigheter

När du arbetar praktiskt har du en rutin, men din rutin kommer bestå av flera olika arbetsuppgifter. När du lär dig alla system och komponenter blir du skicklig inom så pass många områden att du aldrig kommer ha en tråkig stund. 

Du lär dig bli påhittig

Arbetet inom vården är så mycket mer än att bara hjälpa brukare med deras personliga omvårdnad. Som vårdbiträde kommer du lära dig att engagera och motivera människor med fysiska och psykiska funktionsnedsättningar. Du kommer också öva på din problemlösningsförmåga, med tanke på att du hela tiden måste anpassa dig efter vårdtagarnas förändrade behov. 

Dela artikel:

Läs vidare

Relaterade inlägg

Sommarjobb i Malmö

Sommarjobb i Malmö 2024: En komplett guide

Malmö, känt som porten till kontinenten, erbjuder en mängd spännande möjligheter för unga och studenter att skaffa sig arbetslivserfarenhet under sommarmånaderna. Med en blandning av