Studenten, elever är glada och skolan är slut
Picture of Olivia Lindquist

Olivia Lindquist

Så navigerar du jobbsökandet efter studenten 2022

Grattis – efter vad känns som hundra år i skolan har du tagit studenten och sätter äntligen första foten in i den så kallade verkliga världen. (Tydligen lever man i en fantasivärld tills man skaffar ett riktigt jobb). Ja, ja. Det är iallafall dags att hitta ett jobb om man inte är helt redo att sätta sig i skolbänken igen. 

Om du inte har haft ett deltidsjobb under gymnasiet eller ägnat somrarna åt sommarjobb förr, kan detta mycket väl vara första gången du letar efter ett jobb. Första gången du skriver ditt CV, går på arbetsintervjuer och försöker sälja in dig själv hos alla möjliga företag. Det är möjligt att ta sig dit – det tar bara lite tid. Här är din guide för att hantera ångesten som kickar in efter gymnasiet.

Du har panik eftersom du inte har någon erfarenhet

Om du är stressad över att hitta ett jobb efter gymnasiet just för att du inte har massor av arbetserfarenhet, andas litegrann. Rekryterare och chefer som anställer har inte lika höga förväntningar som man tror. De förväntar sig inte att du har en examen, flera års relevant erfarenhet, flera utmärkelser och ett Nobels fredspris. De vill bara se att du har vad som krävs.

Man kan visa att man är kompetent och kvalificerad för en position även om man inte har haft tidigare deltidsjobb eller sommarjobb. Istället kan du dela med dig av vad du har lärt dig från din utbildning och saker du har gjort på fritiden. Fokusera på alla gånger du varit i någon sorts ledande position, uppnått något eller lärt dig relevanta färdigheter. Du kan bestämma vilka du ska välja genom att fråga dig själv vad du har lärt dig och vad du har åstadkommit.

Läs mer om   Peptalk!

Du har panik eftersom du har sökt jobb men inte hört något

Du behöver inte vara en astronomexpert för att ta dig förbi det svarta hålet som uppstår när man söker jobb online. Här är vår lilla hemlighet för att framgångsrikt söka jobb online: det gäller att skräddarsy varje CV du skickar ut. Det finns ingen ”en storlek passar alla” när man söker jobb. 

När du ansöker jobb online, via Indeed eller Platsbanken exempelvis, letar rekryterare och anställningsansvariga efter nyckelord. Det kan komma in hundratals ansökningar för samma tjänst ibland. För att sortera dessa snabbare kan personen som ansvarar för rekrytering alltså söka relevanta nyckelord. Det gäller därför att du försöker inarbeta nyckelorden i ditt CV.

Okej, men hur vet du vilka magiska nyckelord som ska användas? Här är ännu en hemlighet: det är inte ett Scooby Doo mysterium. De flesta företagen listar nyckelord i arbetsbeskrivningen som du hittar i jobbannonsen.  Innan du avfyrar nästa CV, anpassa det litegrann efter tjänsten du söker. Använd några av nyckelorden i arbetsbeskrivningen så ditt CV verkligen syns. 

Du har panik eftersom du inte har sökt något jobb

Det är otroligt lätt att skjuta upp saker och ting när du sitter hemma med ångest… eller bara inte vill göra det. Typ som när man brukade tvångsmässigt städa sitt rum för att undvika gymnasiearbetet.

Sluta skjuta upp på jobbsökandet, seriöst. Om det är så att du inte vet vad du vill jobba med är det helt okej. Leta dig fram i din egen takt – men börja skicka ut CV.  Du har ingenting att förlora på det. Vi vet säkert alla hur bra det känns när man väl kommer igång med någonting. Vi har dessutom en mängd olika idéer på vart man kan jobba. Det är bara att bläddra i vår blogg för att hitta förslag på jobb som kan passa dig. Du hittar länken här

Läs mer om   Tre bra deltidsjobb för studenter

Du har panik eftersom du inte tycker om arbetsintervjuer

Återigen, du är inte ensam. Det allra viktigaste här är att förbereda sig i förväg och att öva på intervjuer. Friska upp minnet med vanliga frågor som kan förekomma i anställningsintervjuer här. Be en vän, ett syskon eller en förälder att hjälpa dig öva. På så sätt kan du öva på vad du ska säga på din riktiga arbetsintervju och öka självförtroendet litegrann. Be dem vara kritiska och ställa följdfrågor som du kanske inte förväntar dig. Du vill vara förberedd på att vara oförberedd.

Om det är så att du är orolig över klädkod eller lite vett och etikett inför en jobbintervju kan du läsa vår guide här.  

Om du är extra orolig, ta del av vårt pep talk.

 

Dela artikel:

Läs vidare

Relaterade inlägg

Sommarjobb i Malmö

Sommarjobb i Malmö 2024: En komplett guide

Malmö, känt som porten till kontinenten, erbjuder en mängd spännande möjligheter för unga och studenter att skaffa sig arbetslivserfarenhet under sommarmånaderna. Med en blandning av