Ung man på arbetsintervju,, skakar hand med chef
Picture of Olivia Lindquist

Olivia Lindquist

Så klarar du din första arbetsintervju

Grattis! Du har blivit kallad till din första intervju. Det är dags att äntligen andas ut efter jobbsökandet och ge dig själv en klapp på axeln. Nu kvarstår nämligen bara det sista momentet – att sätta arbetsintervjun till punkt och pricka. 

Vad letar de efter på en arbetsintervju?

De egenskaper som företaget letar efter kommer naturligtvis variera beroende på vilken roll du har sökt. Ett sommarjobb som vårdbiträde på äldreboende kommer kräva en annan kompetens än ett sommarjobb i receptionen på ett strandhotell. Det finns däremot några efterfrågade egenskaper som alltid är populära när det kommer till sommarjobb:

  • Du är ansvarsfull: Med tanke på att ett sommarjobb är kortsiktigt, kan vissa feriearbetare se det som en ursäkt att slappa. Man kanske dyker upp sent till sina pass, säger upp sig utan förvarning eller inte dyker upp alls. Betona därför att du är ansvarsfull och kommer dyka upp när du har lovat att göra det.
  • Du lär dig snabbt: Alla har givetvis rätt till introduktion på en ny arbetsplats, men många arbetsplatser värdesätter någon som är snabblärd. Arbetsgivare vill inte satsa för mycket tid på att utbilda någon som bara är anställd över sommaren. De förväntar sig att du ska förstå grunderna i arbetet efter introduktionen. Därför är det en fördel om du är snabb med att ta till dig nya färdigheter.
  • Du är en lagspelare: När arbetsgivare anställer någon över sommaren är det särskilt uppskattat med någon som fungerar bra med andra och kan anpassa sig. Eftersom ditt sommarjobb förmodligen börjar som en tidsbegränsad anställning är det därför en fördel om du har lätt för att anpassa dig till nya miljöer.
Läs mer om   Att ta steget utomlands
Hur gör man ett gott intryck?

Det är inte alls konstigt att vara nervös inför en arbetsintervju, oavsett om det är din första eller femtionde. Många tycker till och med att självaste arbetsintervjun är den jobbigaste delen i jobbsökandet. Vi tror däremot att din arbetsintervju kommer gå lika smidigt som en färsk klick grädde. Särskilt om du har våra nedanstående tips i åtanke: 

Var förberedd

Inför en arbetsintervju är det alltid bra om du har förberett dig ordentligt i förväg. Kanske har din mamma tagit sig an rollen som arbetsgivare en eftermiddag, kanske har du gjort minneskort för att hjälpa dig på traven. I vilket fall som helst gäller det att du är tillräckligt förberedd för att kunna svara på frågorna som arbetsgivaren ställer. Har du sökt en tjänst på förskola? Ja, då borde du alltså ha ett svar på: ”Vad har du för erfarenhet av arbete med barn?”.  Även om du givetvis får vara nervös förväntar sig arbetsgivare ett visst självförtroende. Desto mer förberedd du är, desto större är oddsen att du minskar nervositeten. Ta del av våra exempel på intervjufrågor här.

Välj rätt klädsel

Du har säkert själv gjort antaganden om människor baserat på klädsel någon gång. Det är mänskligt och inte heller ett undantag på arbetsintervjuer, där första intryck verkligen spelar roll. När du kliver in för intervju med din framtida chef kommer det göras antaganden om din ansvarsförmåga, arbetsmoral och organisationsförmåga. Ja, vi lever i år 2022 och ja, klädkod kanske känns lite väl passé… men nu snackar vi inte nödvändigtvis kostym och klänning. Det allra viktigaste är att du har duschat, ser fräsch ut och inte dyker upp i joggings. Glöm inte heller deodoranten (ifall nerverna skulle kicka in lite för mycket)!

Läs mer om   Produktivt sommarlov utan ett feriejobb
Entusiasm och en positiv attityd

Att vara entusiastisk och positiv på din arbetsintervju kommer alltid vara till din fördel. Ibland kan till och med småsaker vara avgörande. Om du till exempel har bra hållning, håller ögonkontakt och ler välkomnande kommer arbetsgivaren få ett gott intryck av dig. På en arbetsplats letar man efter medarbetare som vill arbeta hos dem. Var självsäker i dina svar och lyssna aktivt på personen framför dig. Om det är ett jobb du verkligen vill ha kan det till och med vara bra att skicka iväg ett mejl dagen därpå och tacka för intervjun. När du har gjort det är det bara att vänta på jobberbjudandet att trilla in!

Är du fortfarande nervös? Ta del av vårt pep talk!

Dela artikel:

Läs vidare

Relaterade inlägg

Sommarjobb i Malmö

Sommarjobb i Malmö 2024: En komplett guide

Malmö, känt som porten till kontinenten, erbjuder en mängd spännande möjligheter för unga och studenter att skaffa sig arbetslivserfarenhet under sommarmånaderna. Med en blandning av