intervjufragor_14
Picture of Olivia Lindquist

Olivia Lindquist

Peptalk!

Du har alltså klarat det – du är äntligen kallad till en intervju inför sommarjobbet! De längtande blickarna på mejlinkorgen är över och du känner dig som den viktigaste människan i världen. Du kände i alla fall så ett litet tag… men nu kickar nerverna in. Därför kan det vara bra med både lite peptalk och tips innan det är dags för din intervju.

 

Kom ihåg varför du är där

Du blev kallad till denna intervjun eftersom arbetsgivaren är intresserad av dig. Det är sällan en arbetsgivare skulle göra sig tiden att träffa en olämplig kandidat. Alltså är det bara att komma i rationella tankebanor – du har förtjänat den här intervjun. Vi uppmuntrar därför att du har tilltro på din egen förmåga, med tanke på att du är din egna bästa vän i sådana här situationer. Du har allt att vinna på att ta steget fullt ut och absolut inget att förlora. 

Hur bemöter man sin potentiella arbetsgivare?

När man blir kallad till intervju handlar det, till viss del, om att balansera viss avslappnadhet med viss professionalism. Det är särskilt viktigt att vara avslappnad om sommarjobbet i fråga kräver kundkontakt. Att slänga upp fötterna på skrivbordet är dock en smula för avslappnat. Det skadar inte att vara någorlunda uppklädd och ordentlig. Hitta en balans som fungerar för dig.

När du stiger in hos intervjuaren, le och skaka hand med människorna som kommer anställa dig. Försök dessutom att komma ihåg deras namn. Det kan också vara bra att ha en intressant fråga i bakhuvudet, något som visar att du är kunnig och duktig. Kanske har deras företag florerat i pressen, eller kanske finns det någon aktuell och relevant händelse att nämna kort. På så sätt ger du arbetsgivarna ett kompetent och begåvat intryck. 

Läs mer om   Extrajobb när man pluggar, extra pengar i plånboken
Om du mot all förmodan behöver hantera ett avslag

Hur accepterar man ett nej egentligen? Sanningen är den att avslag alltid svider litegrann. Det är dock viktigt att komma ihåg att det inte är en katastrof. Intervjufärdigheter är inte medfödda färdigheter, de är inlärda. Därför är det också en färdighet du kommer utveckla ju mer du lär dig. Se till att sluta älta eventuella – och sakliga  – misslyckanden. Dra en lärdom från dem och lägg dem till dina erfarenheter. 

Dela artikel:

Läs vidare

Relaterade inlägg

Sommarjobb i Malmö

Sommarjobb i Malmö 2024: En komplett guide

Malmö, känt som porten till kontinenten, erbjuder en mängd spännande möjligheter för unga och studenter att skaffa sig arbetslivserfarenhet under sommarmånaderna. Med en blandning av