Ungdomar som tittar på telefon.
Picture of Olivia Lindquist

Olivia Lindquist

När man är 13-14 år och vill tjäna pengar: Här kan ungdomar arbeta i sommar!

Grattis – du har påbörjat tonåren och tar därför ett steg närmre vuxenlivet! Om du har fyllt åtminstone 13 innan sommaren har du officiellt rätt att sätta foten in på arbetsmarknaden nu till sommaren. Om du är sugen på att tjäna lite pengar, spara ihop stålar eller bara är redo att göra något produktivt i sommar har du hamnat rätt. Alltså är det dags för oss att introducera vår guide på hur du ska lyckas med jobbsökandet i sommar! Du kan läsa om regler för att sommarjobba som minderårig här.  

Hur hittar jag ett sommarjobb?

Det är vid själva jobbsökandet som skon brukar klämma för många. Emellanåt är det svårt att hitta sommarjobb, särskilt om man är under 15 år. Det finns dock ingen anledning att misströsta, utan här gäller det helt enkelt att skruva upp fantasin en smula! Våra bästa tips på sommarjobb till dig under 15 år är att leta efter småjobb. Det bästa och mest effektiva sättet du kan söka jobb är förmodligen att använda ditt nätverk. Kanske känner dina föräldrar någon, kanske ska du försöka knacka på hos en granne. Oavsett vad du bestämmer dig för att göra, finns det massor av småjobb som du kan ta under sommarmånaderna. Några exempel är:

Dela ut reklamblad

Att dela ut reklamblad kräver förmodligen tillgång till cykel och hjälm, om det inte råkar vara så att du besitter superhjältekrafter. Ännu ett bonuspoäng är om du är snabb, effektiv och i hyggligt god kondition. Det kan bli många lägenhetstrappor att springa i och, om inte annat, lite av ett träningspass. 

Läs mer om   Så klarar du din första arbetsintervju
Sitta barnvakt

Att sitta barnvakt är ett jättebra sommarjobb att ha på ditt CV. Det kanske är så att du vill göra en au pair resa i framtiden? Sådana tjänster ställer krav på att man ska ha arbetat ett visst antal timmar som barnvakt. Även om au pair inte har varit på tankarna tidigare kan barnvakt vara en bra titel att ha under bältet. Du lär dig bland annat hantera stress, kommunicera och att balansera olika arbetsuppgifter. Skulle du behöva råd? Vänd dig till dina egna föräldrar. De har ju en viss erfarenhet av just detta arbetsområde. 

Sommarjobb med djur

Ja, du har läst helt rätt. Man kan faktiskt få ägna dagarna med djur… och få betalt för det. Om du är en djurmänniska och har god hand med dem kan du söka jobb som hundvakt eller hundrastare. Har du ett stall i närheten och tycker om hästar kan du be om att få hjälpa till med mockandet, sadelputsandet och allt däremellan. 

Gör lite trädgårdsarbete

Många har semester från jobbet under somrarna och reser hemifrån. Då kan det vara bra att erbjuda grannarna hjälp med trädgårdsarbete. Dina arbetsuppgifter kan inkludera gräsklippning, vattning av blommor och krukor och lukning av ogräs. Det är jobb som både måste skötas och som kommer uppskattas. 

Slutligen vill vi påpeka att möjligheterna och sommarjobbsvarianterna är egentligen oändliga. Tänk igenom allt som du kan komma på och försök att komma på sådant du inte tänkt på tidigare. Ju fler idéer du kan komma på, desto större är möjligheterna att hitta roliga sommarjobb som ger dig ett extra tillskott i kassan.

Läs mer om   Produktivt sommarlov utan ett feriejobb

Dela artikel:

Läs vidare

Relaterade inlägg

Sommarjobb i Malmö

Sommarjobb i Malmö 2024: En komplett guide

Malmö, känt som porten till kontinenten, erbjuder en mängd spännande möjligheter för unga och studenter att skaffa sig arbetslivserfarenhet under sommarmånaderna. Med en blandning av