Picture of Olivia Lindquist

Olivia Lindquist

Jobbintervju: Exempel på frågor och svar

Okej, du har äntligen blivit kallad till intervju inför ditt sommarjobb. Frågan är bara hur man ska förbereda sig på en jobbintervju om man aldrig har varit på en. Kanske är det till och med så att du sitter hemma med nerver kvällen innan. Ta ett djupt andetag, slå dig ned och ta en snabbtitt på vår intervjuguide nedan. Slå dig ner, gå över frågorna med antingen en kompis eller förälder. Nu tar vi del av några typiska frågor på en arbetsintervju. 

1. Berätta lite om dig själv?

Detta är en simpel, inledande fråga på en jobbintervju. Här vill din framtida chef egentligen bara få ett bättre grepp om dina färdigheter, förmågor och intressen. Ditt svar kan dock sätta tonen för resten av intervjun och vi rekommenderar därför att det är kortfattat. En tumregel brukar vara att nämna:

  • Något om det förflutna: ”Jag kommer från Stockholm men flyttade ner hit tillsammans med min familj för tre år sedan”.
  • Något i nuläget: ”Jag går mitt andra år på Drottning Blankas där jag läser samhällsvetenskap med beteendeinriktning. På fritiden spelar jag fotboll och läser böcker”. 
  • Något om framtiden: ”Efter studenten vill jag resa för att ta del av nya kulturer och språk. Efter det är mina framtidsmål bland annat att studera juristprogrammet på Lunds Universitet och påbörja en karriär inom juridik”.

2. Vad är dina styrkor och svagheter?

Detta är en vanligt förekommande fråga på arbetsintervjuer. Det är också en fråga som många dessvärre missuppfattar. Här handlar det inte om att ge ett svar som du tror chefen vill höra, utan här handlar det om att vara ärlig. Försök gärna att undvika klyschiga svar såsom att du är en perfektionist, särskilt om det inte stämmer. Gå istället till kompisar eller familj och fråga vad de tycker dina styrkor respektive svagheter är. Se till att ha tre av vardera redo inför intervjun. 

Läs mer om   CV: Vår guide till att skriva det på bästa sätt

3. Varför vill du ha detta jobbet?

Nu är det dags att berätta varför du har sökt tjänsten. Det kan vara bra att nämna tillgänglighet och flexibilitet. Om du har sökt ett sommarjobb kan du argumentera för ledigheten under sommarlovet. Om du bor i närheten och har lätt för att ta dig dit kan det också vara en bra poäng att ta upp. Se även till att uttrycka ett intresse för självaste jobbet. Om du har sökt jobb på McDonalds är det kanske bättre att uttrycka ett intresse för kundservice än den eventuella personalrabatten. De är utan tvekan mer benägna att ge jobbet till den sökande som visar mest intresse för självaste arbetet. 

4. Varför ska vi anställa dig?

Här gäller det att demonstrera varför du är rätt man för jobbet. Försök att framhäva din arbetserfarenhet, personlighet och entusiasm så gott det går. Om du har sökt ett jobb online och har tillgång till arbetsbeskrivningen är det alltid till god hjälp. I arbetsbeskrivningar brukar företag lista upp specifika egenskaper de letar efter. Lägg dessa på minnet och ge exempel på vad du har gjort hittills, i karriären eller i skolan, som visar varför de ska anställa dig. Ett scenario kan kanske vara att du har sökt ett sommarjobb som kräver samarbete. Ibland är det kanske så att man inte har tidigare arbetserfarenhet av detta. I sådana fall kan du prata om hur bra du trivs i grupparbeten på skolan eller om du spelar någon sport som kräver teamwork. 

5. Hur hanterar du stressiga situationer?

Det är inte sällan som denna frågan uppstår på jobbintervjuer. Detta är på grund av att många arbetsplatser, särskilt de som rekryterar sommarjobbare, vill ha stresstålig personal. Det bästa sättet du bemöter denna frågan på är ännu en gång genom att vara ärlig och ge exempel. Det är okej om du tycker stressiga miljöer är jobbiga att hantera, så länge det är något du jobbar på. Låtsas inte heller att du är så pass otrolig att du aldrig påverkas av stress. Sätt dig ner innan intervjun och fundera på en gång då du hanterade en stressig situation. Det kan vara i skolan, ett tidigare jobb eller en konflikt med kompisar.

Läs mer om   När man är 13-14 år och vill tjäna pengar: Här kan ungdomar arbeta i sommar!

Dela artikel:

Läs vidare

Relaterade inlägg

Sommarjobb i Malmö

Sommarjobb i Malmö 2024: En komplett guide

Malmö, känt som porten till kontinenten, erbjuder en mängd spännande möjligheter för unga och studenter att skaffa sig arbetslivserfarenhet under sommarmånaderna. Med en blandning av