Elever som pluggar, kanske letar efter extrajobb
Picture of Olivia Lindquist

Olivia Lindquist

Extrajobb när man pluggar, extra pengar i plånboken

Oavsett om du är gymnasieelev eller har börjat på universitet är din utbildning en investering. Dessvärre är det inte en investering som lönar sig omedelbart.

Kanske vill du spara till körkort, kanske är du inte sugen på att ta CSN-lån varje termin. Det kan vara så att du spanar på en resa inför nästa sommar eller ett par skor inför hösten. Oavsett vad man har för anledning är det inte helt ovanligt för elever att ta sig an ett deltidsjobb under plugget. När man har rätt motivation kan ett extrajobb till höst bli otroligt frestande. Var du så duktig på ditt sommarjobb att du blev erbjuden ett timjobb? Är du osäker på om plugg och arbete verkligen är en bra mix? Oroa dig inte – vi har sammanställt en lista med för- och nackdelar. 

Fördelar med att jobba extra

Om du väljer att ta ett extraknäck till höst samtidigt som du pluggar, all beröm till dig. Att kombinera jobb och plugg kan gynna både dig och din karriär på många olika sätt. Här är en lista på potentiella fördelar med att ta ett jobb:

Du finslipar yrkesmässiga förmågor

Att jobba litegrann under dina studier ger dig chansen att finslipa en massa färdigheter eftersom du helt plötsligt balanserar mer på tallriken. Du kommer bli bättre på tidsplanering och prioritering såväl som utveckla en förmåga att ta ett större ansvar. Detta är något som arbetsgivare kommer se som ambition och drift, två egenskaper man gärna ser hos sina anställda. Du slipar dessutom på dessa förmågor i relativt tidig ålder, vilket ger dig en konkurrensfördel bland jämnåriga.

Läs mer om   Förhandlingsskola
Du tjänar och lär dig hantera pengar

Ett deltidsjobb kommer inte bara gynna din karriär, utan även ge dig pengar i plånboken. Oavsett om du går på gymnasieskola eller universitet är det alltid skönt med extra trygghet. Det är också alltid bra att ha en egen inkomst för att lära sig lite mer om budget och hur man hanterar samt sparar pengar. Även om du bara jobbar deltid blir det en inkomst att förlita sig på. På så sätt kan du tidigt öva på att betala för vardagliga utgifter, vilket kommer gynna både dig och plånboken när du väl får en heltidsanställning.

Du blir både självsäker och självständig

Om du är blyg och lite av en introvert kan ett deltidsjobb bygga upp självförtroendet. Många studentjobb är idag fokuserade kring kundtjänst och service, vilket sätter ett krav på att du interagerar med människor du kanske inte vanligtvis hade pratat med. Utöver självförtroende kommer även din självständighet att växa. Du förlitar dig inte längre på andra lika mycket om du har ett eget jobb. Då lär du dig att lita mer på dig själv och att bygga upp din karaktär – vilket kommer gynna både dina studier och din karriär.

Nackdelar med att jobba extra

Det finns dessvärre nackdelar med att ta ett extrajobb under sina studier. De behöver inte nödvändigtvis stämma överens med just dig och din situation, men nackdelarna kan vara bra att se över ändå. Här är en lista på potentiella nackdelar med att ta ett jobb:

Mindre tid för skolan

Kanske är det så att du har en mängd läxor, inlämningar och prov på gång. Många deltidsjobb kan begära plötsliga ändringar i jobbschemat och du kanske tycker att det är jobbigt att tacka nej till arbetspass. Detta kan i sin tur resultera i att skolarbetet faller kort och du rentav inte längre hinner med. Helt plötsligt arbetar du mer än tänkt, känner att det inte finns tillräckligt med tid och blir stressad. Detta kan i och för sig lösas genom att prata med dina medarbetare eller chefer. Kom ihåg att dina studier bör komma i förstahand; att prioritera ett deltidsjobb framför dina studier riskerar du att ångra i framtiden.

Läs mer om   Sommarjobb för ingenjörsstudenter
Mindre tid för kompisar

Du lyckas balansera skola och jobb men märker att det inte finns så mycket tid över. Att ta hand om sig själv, fokusera på sin utbildning och samtidigt ha ena foten i arbetslivet verkar vara det enda du hinner med om dagarna. Sanningen är den att ett socialt liv kanske inte hamnar på prio-listan på ett tag.

Risk för dåliga arbetserfarenheter

Det kan vara så att anställningen du tackar ja till inte alls är vad du har tänkt dig. Det är inte helt ovanligt att hamna i en fientlig arbetsmiljö eller stöta på en oresonlig chef någon gång under sin karriär. Har du otur kan det bli ditt första intryck av arbetslivet, vilket riskerar att göra dig negativt inställd till andra jobb i framtiden.  

Dela artikel:

Läs vidare

Relaterade inlägg

Sommarjobb i Malmö

Sommarjobb i Malmö 2024: En komplett guide

Malmö, känt som porten till kontinenten, erbjuder en mängd spännande möjligheter för unga och studenter att skaffa sig arbetslivserfarenhet under sommarmånaderna. Med en blandning av