Sommarjobb för ingenjörer
Picture of Olivia Lindquist

Olivia Lindquist

Sommarjobb för ingenjörsstudenter

Att få ett sommarjobb eller extrajobb under studietiden är en utmärkt möjlighet att skaffa sig värdefulla erfarenheter och samtidigt tjäna extra pengar. För ingenjörsstudenter finns det specifika tips och råd att ta hänsyn till när du söker sommarjobb eller extrajobb. Här har vi samlat information och stöd för att hjälpa dig i processen.

Även om ditt sommarjobb eller extrajobb inte är direkt relaterat till din utbildning eller dina framtidsplaner kan det ändå vara en värdefull merit. Genom att arbeta får du möjlighet att förvärva ny kunskap och erfarenhet, ta ansvar och samarbeta med kollegor och chefer. Se till att ta vara på tiden på jobbet för att utveckla dig själv och bygga upp ditt professionella nätverk inför framtiden.

Faktorer att överväga för en trygg anställning

När du får ett sommarjobb eller extrajobb är det viktigt att du har klart för dig vilka arbetsuppgifter du förväntas utföra och vilka villkor som gäller för din anställning. Dessa uppgifter bör vara specificerade i ditt anställningsavtal, vilket du bör se till att få skriftligt från din arbetsgivare.

Det är också viktigt att ta reda på om arbetsplatsen har kollektivavtal eller inte. Detta kan påverka faktorer som övertidsersättning, sjuklön och försäkringar. Om du är osäker på vad som gäller på din arbetsplats kan du kontakta Sveriges Ingenjörers rådgivning för att få vägledning.

Rådgivningen kan även hjälpa dig med andra frågor gällande ditt jobb, exempelvis anställningsvillkor och lönefrågor.

Hur mycket tjänar ingenjörsstudenter


När du söker sommarjobb eller extrajobb kan det vara svårt att avgöra vilken lönenivå du bör förvänta dig baserat på din kompetens. Här kan Sveriges Ingenjörers rekommenderade ingångslön vara till hjälp.

Läs mer om   Peptalk!

Varje år presenterar Sveriges Ingenjörer en rekommenderad ingångslön för nyutexaminerade civilingenjörer och högskoleingenjörer, baserad på deras årliga lönestatistik. När du förhandlar om lön för ett sommarjobb eller extrajobb kan du använda dig av en procentsats av den rekommenderade ingångslönen enligt tabellen nedan.

För år 2023 rekommenderar Sveriges Ingenjörer en minimilön på 39 500 kr/månad för civilingenjörsstudenter och 37 100 kr/månad för högskoleingenjörsstudenter.

Att ha ett sommarjobb inom ditt område som ingenjörsstudent ger dig möjlighet att tillämpa dina kunskaper i praktiken och skapa värdefulla kontakter inom branschen. Så se till att utnyttja dessa möjligheter och sök aktivt efter sommarjobb som kan ge dig den erfarenhet och utveckling du behöver för att bygga upp din karriär.

Dela artikel:

Läs vidare

Relaterade inlägg

Sommarjobb i Malmö

Sommarjobb i Malmö 2024: En komplett guide

Malmö, känt som porten till kontinenten, erbjuder en mängd spännande möjligheter för unga och studenter att skaffa sig arbetslivserfarenhet under sommarmånaderna. Med en blandning av