När det kommer till att skriva CV är det något alla kan göra, men det är inte alla som kan skriva ett övertygande sådant. Vi på Sommarjobb.se vill se dig bli en expert. Här är våra bästa tips.
Sanningen är den att man behöver ett CV för att komma ut på arbetsmarknaden, även om det bara är inför ett sommarjobb. Inte nog med det, utan det är dessutom det viktigaste dokumentet du kommer skicka iväg under jobbsökandet. Det är arbetsgivarens första titt på dig och din första chans att göra ett gott intryck på dem. Ett välskrivet CV kan vara den avgörande faktorn i jobbsökandet, det där lilla som tippar skalan till din fördel. Se det ungefär som en första dejt eller kontaktannons. Vi på Sommarjobb vill såklart att du ska få komma på intervju så snart som möjligt – därför har vi sammanställt våra bästa tips på ett bra CV!
1. Ett CV ska vara kort och konkret.
Dokumentet bör alltid vara inom ramen av en sida, om det inte finns särskilda anledningar till att det är längre. Exempel på sådana anledningar kan vara att du har en mängd jobberfarenhet och en omfattande karriär. Om det skulle vara så att du har arbetat på flera olika arbetsplatser rekommenderar vi ändå att du kortar ner arbetserfarenheten till ditt senaste jobb och de positioner som du kan tänka dig är relevanta för det jobb du söker. Även om det säkert är frestande att försöka göra ditt CV mer rikligt, låt bli om det är onödigt.
2. Skriv någon rad eller två om arbetsuppgifter.
För varje tjänst och titel du listar upp vid arbetslivserfarenheter, skriv gärna lite kort vad dina sysslor var och vad du har lärt dig för något på vägen. På så sätt lär arbetsgivaren känna dig och din tidigare roll bättre. Kanske tog du dig an extra ansvarsområden eller arbetsuppgifter under din tid där? Oavsett, försök att beskriva lärdomar och arbetsuppgifter så gott det går.
3. Läs igenom jobbannonsen och leta efter nyckelord.
Om du hittade ditt önskade sommarjobb via en jobbannons brukar dessa komma med arbetsbeskrivningar. Gå tillbaka och läs igenom de förmågor, styrkor och den kompetens de letar efter hos sina jobbsökande. Om några stämmer överens med dig och dina erfarenheter – försök att inarbeta dessa i ditt CV så naturligt som möjligt!
4. Kom ihåg kontaktinformation.
Utan rätt kontaktinformation spelar det ingen roll hur otroligt välskrivet ditt CV är, för du kommer inte långt med jobbsökandet om arbetsgivaren inte kan komma i kontakt med dig. Det är därför viktigt att inte felstava sin mejladress eller rentav glömma bort att lägga till den. Om din mejladress dessutom är oseriös, kanske skapad i mellanstadiet efter ett skämt med polarna, rekommenderar vi att du skapar en ny som inkluderar för- och efternamn.
5. Följ upp CV:t!
Att våga satsa på uppföljning är ett sätt för dig att visa initiativ och engagemang, något som utan tvekan gör ett gott intryck hos din potentiella arbetsgivare. Det kan vara så enkelt som att slänga iväg ett mejl eller slå dem en signal efter ett tag. Skulle det vara så att du inte fick jobbet, fråga vad det beror på. Det kan vara värdefullt att få feedback från en arbetsgivare. Därefter är det bara att förbereda sig inför nästa rond!