Uttråkad på sitt jobb, tråkigt och trött
Picture of Olivia Lindquist

Olivia Lindquist

När man får nöja sig med det tråkiga sommarjobbet

Tråkiga sommarjobb räddar dagen när man inte landar drömjobbet på fösta försök. Idag berömmer vi sommarens trista arbeten… de som kommer med livslånga lärdomar. Även om man kanske inte inser det just då. 

När terminen börjar nå sitt slut, sommarlovet närmar sig och man äntligen är färdig med sitt skolarbete… då börjar de riktiga lärdomarna för vissa. Vi menar inte säsongsarbetet på Rhodos, lyxsommaren som personal på en yacht eller en praktikplats i USA. Istället är vi här för att berömma de varma, svettiga och bedövande tråkiga sommarjobben. Alla arbetsplatser som tveklöst lär dig mer om det verkliga livet på tre ynka månader än vad du lärt dig på nio månader i skolbänken.

Fyra viktiga lärdomar från det tråkiga sommarjobbet

1. Allt arbete är inte roligt arbete

Desto tidigare du lär dig att ett jobb inte nödvändigtvis är avsett för att vara roligt dygnet runt, desto bättre. Ett jobb kommer aldrig inspirera samma känsla av glädje som du får när du åker berg-och dalbana på Liseberg. Inte heller samma känsla som att spendera lördagskvällen på fest med dina närmsta kompisar. Det är därför du får betalt för att utföra jobbet du är anställd för att göra.

2. Allt arbete förbereder dig inför framtida jobb

Alla jobb ställer olika krav på färdigheter och erfarenheter, men de har en sak gemensamt. Alla sysselsättningar, oavsett lön eller titel, kommer med lärdomar. Sitter du barnvakt åt rackarna i grannhuset? Lär dig barnpsykologi gratis. Jobbar du som barista på Espresso House? Det är en gratis kurs i kundservice och bemötande. Ska du arbeta som städare? Bli bättre på att organisera. Försök att hitta det positiva i ditt arbete. Vi garanterar att det finns något.

Läs mer om   Sommarjobb kriminalvården

3. Bli bättre på att hantera pengar

När du arbetar hårt för att tjäna dina egna pengar, kommer du lära dig skilja på vilja och behov. Du vet om att det kommer ta två timmars arbete att ha råd med den där hårprodukten. Det innebär inte att du inte kan eller bör köpa den – shoppa loss! Det innebär bara att du är mer ekonomiskt medveten. Känns det dessutom inte så himla bra att ha en egen inkomst?

4. Lär dig bemöta andra med respekt

Många ”tråkiga” sommarjobb är jobb med lägre status som inte kräver erfarenhet eller utbildning. Kanske har du någonsin suttit på en restaurang och varit med om att kunder har varit oförskämda, otrevliga och rentav hemska mot servicepersonal. Antagligen har du, iallafall en gång, varit med om att en kompis eller bekant sett ner på en viss arbetsgrupp. Vem vet, det måhända att du till och med varit den personen.

Att spendera sommaren på det tråkiga jobbet kommer göra dig mer medmänsklig. Det kommer ge dig en förståelse för det faktum att alla jobb behövs, oavsett om man tycker det är roligt eller inte. Ibland är det till och med yrkena med lägre status som bär störst vikt i samhället.

Dela artikel:

Läs vidare

Relaterade inlägg

Sommarjobb i Malmö

Sommarjobb i Malmö 2024: En komplett guide

Malmö, känt som porten till kontinenten, erbjuder en mängd spännande möjligheter för unga och studenter att skaffa sig arbetslivserfarenhet under sommarmånaderna. Med en blandning av