Pengar och miniräknare på telefon för att räkna ut lön
Picture of Olivia Lindquist

Olivia Lindquist

Räkna ut lön efter skatt

I Sverige har vi ett skattesystem som innebär att en procentuell del av din lön kommer gå till samhällsutgifter. Skatten finansierar bland annat vår utbildning och sjukvård. Ja, till och med alla obehagliga tandläkarbesök dina föräldrar drog dig till när du var liten (och som du förhoppningsvis fortfarande går till). Frågan är bara om du behöver betala skatt under ditt feriejobb och hur funkar det? Hur ska man räkna ut skatteavgifterna? Vi går igenom det nu. 

När behöver man räkna ut skatt?

Det är inte alla som behöver betala en inkomstskatt, utan det beror på hur mycket man tjänar. Enligt Skatteverket kan du tjäna upp till 20 431 kronor innan du behöver skatta. Det är viktigt att tänka på att denna summan är baserad på en årsperiod och inte bara sommarperioden. Detta innebär alltså att även om du bara tjänar 19 000 kronor på ditt sommarjobb men tjänar tre extra tusenlappar under höstlovet, kommer du behöva betala skatt.  

Om du vet att du inte kommer tjäna mer än tröskeln kan du fylla i ett intyg från Skatteverket. Det hittar du här

När behöver man ansöka om skattejämkning?

Skattejämkning kan vara bra att ansöka om när man bara ska jobba under en viss period. Om du bara ska sommarjobba några helger bör du ansöka om jämkning. Detta är en rekommendation med tanke på att du annars betalar lika mycket i skatt som om du hade arbetat hela året. Man ska alltså egentligen betala mindre i skatt om man bara arbetar någon månad, till skillnad från om man arbetar ett helt år. Om du råkar glömma att ansöka om jämkning är det dock ingen fara, då får du tillbaka pengar året därpå. 

Läs mer om   Jobba i Norge

Du kan läsa mer om skatteåterbäringen här.

Hur gör man när man ska räkna ut skatt?

Du behöver inte oroa dig för att betala skatt ur din egen ficka; oddsen är att du har en arbetsgivare och det är dem som sköter saker och ting på skattefronten. Alltså är lönen som du får in på kontot, och lönen du ser på lönespecifikationerna, den summan som du får efter skatt. 

Det kan dock vara så att man är nyfiken på hur mycket ens skatteavdrag bör vara. Då kan det vara bra att veta att det beror på vilken skattetabell man befinner sig i. Vilken skattetabell som gäller för just dig beror på vilken kommun du bor i och du kan hitta det här

Varför är det viktigt med skatteavdrag?

Skatteavdrag är, som sagt, en stor del av det som finansierar vårt samhälle. Om din arbetsgivare inte skattar din lön innebär det att du arbetar svart. Vi har skrivit om nackdelar med svart arbete här. Arbetsgivare kan dessutom hamna i ännu större trubbel med tanke på att de begår ett skattebrott – och när du arbetar svart gör du det också. 

Dela artikel:

Läs vidare

Relaterade inlägg

Sommarjobb i Malmö

Sommarjobb i Malmö 2024: En komplett guide

Malmö, känt som porten till kontinenten, erbjuder en mängd spännande möjligheter för unga och studenter att skaffa sig arbetslivserfarenhet under sommarmånaderna. Med en blandning av