Skatt på sommarjobb

Vägledning i skattedjungeln för dig som ska jobba extra. Fredrik Almqvist, skatteinformatör på Skatteverket, ger vägledning i skattedjungeln för dig som ska jobba extra under sommaren. 

 1. Se till att du får ett anställningsbevis.
 2. Se till att du får en lönespecifikation varje gång du får lön.
  Varför då? Jo, varje år kontaktar besvikna ungdomar oss på Skatteverket och undrar varför de inte får tillbaka på ”skatten”? Enligt egen uträkning ska de få tillbaka. Men när vi kollar deras inkomstuppgifter i våra datorer finns inget om dem där. När vi sedan frågar efter lönespecifikationerna ser de ut som frågetecken. De har självklart inte fått några. Arbetsgivaren har lurat dem och utan lönespecifikationer är det svårt för Skatteverket att göra något åt saken.
 3. Tjänar du under 18 951 kr under år 2017 slipper du betala skatt.
  Men din arbetsgivare måste ändå dra skatt vid varje löneutbetalning. Detta eftersom din arbetsgivare inte vet om du har fler arbetsgivare. Du får i stället tillbaka dina skattepengar nästa år.
 4. Om du tjänar under 18 951 kr för år 2017 finns ändå möjligheter som gör att din arbetsgivare inte behöver dra någon skatt. Du kan lämna in ett intyg till din arbetsgivare där du försäkrar att du inte kommer tjäna över den gränsen under år 2017. Länk till intyget.
 5. Håll koll på hur mycket du tjänar. Tjänar du 18 950 kr/år blir det ingen skatt. Tjänar du 18 951 kr blir det ca 1 300 kr i ”skatt” i form av en allmän pensionsavgift. Dessa pengar får du i och för sig tillbaka när du blir pensionär.
 6. Tjänar du 18 951 kr/år eller mer och arbetar mest bara på loven? 
  Vill du att din arbetsgivare ska dra ”rätt” skatt från början så kan du lösa detta ”problem” genom att jämka. Dvs. du fyller i blankett fyller i blanketten elektroniskt.
 7. Får du tillbaka på skatten?
  Då kan du få pengarna redan till midsommar om du deklarerar elektroniskt (telefon, SMS eller Internet) och har anmält mottagarkonto för pengarna. Det finns flera sätt att anmäla mottagarkonto som du ser här.
 8. Tänk på att be om ett arbetsbetyg när du slutar. Mycket viktigt för ditt CV!

VILL NI SYNAS HÄR?

Kontakta oss på info@sommarjobb.se för info.

MER LAGAR & REGLER

Håll koll på pengarna

Det är mycket man ska tänka på när man sommarjobbar, utöver att få ett jobb. Privatekonom Kristian Örnelius på Institutet för privatekonomi bjuder på viktiga

Läs mer »

Jobba i Norge

Norden har en gemensam arbetsmarknad, men det betyder inte att vi har likadana system eller samma regler. Om du ska flytta till eller jobba i

Läs mer »

Jobba vitt!

Om du jobbar svart får du sämre grundlön. Men det finns mycket annat negativt med svartjobb: Du inte får någon semesterersättning (ca. 12 %) som

Läs mer »

Skatt på sommarjobb

Vägledning i skattedjungeln för dig som ska jobba extra. Fredrik Almqvist, skatteinformatör på Skatteverket, ger vägledning i skattedjungeln för dig som ska jobba extra under

Läs mer »