payyy
Picture of Olivia Lindquist

Olivia Lindquist

Jag har inte fått lön för mitt sommarjobb?

Om du har arbetat i sommar men din lön har uteblivit kan man bli både frustrerad och förvirrad. Du har ju trots allt ägnat hela ditt sommarlov åt arbete istället för att ta det lugnt på stranden – det är klart att man vill ha betalt. Som tur är finns det åtgärder man kan ta. Här är förslag på vad du kan göra för att kräva utbetalning av din arbetsgivare:

1. Kontakta arbetsgivaren

Det första steget du bör ta är att kontakta arbetsgivaren och fråga varför lönen är försenad eller utebliven. Ibland kan det finnas en förklaring, till exempel om det har uppstått något administrativt problem. Då är det bara att prata med chefen och försöka lösa problemet så fort det går.

2. Skriv en påminnelse om utbetalning av lön

Om arbetsgivaren inte varken betalar lönen efter att du har kontaktat dem eller berättar när du kan förvänta dig din lön inom en rimlig tidsperiod, kan du skicka en skriftlig påminnelse. I brevet kan du kräva att få betalt inom en viss tidsram, till exempel en vecka. Brevet är dessutom ett fysiskt bevis på att du har försökt nå ut till din chef. 

3. Kontakta eventuellt fackförbund

Vissa organisationer och företag är anslutna till ett fackförbund. Vi har skrivit om fackförbund här. Om du är medlem i ett fack kan du kontakta dem för hjälp och råd. De kan hjälpa dig att skicka ett lönekrav, men kan också i värsta fall hjälpa dig gå vidare till juridiska åtgärder. 

Det är viktigt att komma ihåg att man har rätt till sin lön och att det är arbetsgivarens skyldighet att betala den i tid. Om lönen är försenad eller utebliven finns det alltså olika åtgärder man kan ta för att kräva den. 

Dela artikel:

Läs vidare

Relaterade inlägg

Sommarjobb i Malmö

Sommarjobb i Malmö 2024: En komplett guide

Malmö, känt som porten till kontinenten, erbjuder en mängd spännande möjligheter för unga och studenter att skaffa sig arbetslivserfarenhet under sommarmånaderna. Med en blandning av