article-lon_14
Olivia Lindquist

Olivia Lindquist

Anställning, lön och jämkning

När du har säkrat ditt sommarjobb finns det några få punkter som kan vara bra att gå igenom innan anställningen börjar. Detta är för din egen skull, så du kan vara säker på att du inte riskerar att bli lurad eller utnyttjad. På det hela taget är det ganska tunga saker. Kalla det gärna ett nödvändigt ont, men läs igenom vilka regler och föreskrifter som finns så du har ett hum om vad du ska tänka på.

Anställningsbevis

Ett anställningsbevis innehåller den grundläggande informationen om allt som rör din anställning. De kan vara lite olika utformade men ska innehålla uppgifter om vilka arbetsuppgifter du förväntas utföra, dina arbetstider, lön och eventuellt ob – ersättning för obekväma arbetstider. Här ska även finnas uppgifter på när du börjar din anställning samt över vilken tidsperiod den löper. Utöver det så ska det finnas en notering om med hur kort varsel din arbetsgivare kan säga upp dig och du kan säga upp dig själv.

Anställningsbeviset ska gås igenom och undertecknas innan din anställning börjar. Med ett sådant i bakfickan kan man undvika många onödiga och tråkiga konflikter. Dessutom är ett anställningsbevis något som alla seriösa arbetsgivare insisterar på ska finnas.

Lön

De flesta arbetsplatser har ett kollektivavtal som garanterar dig en lägstalön. Denna lön kan variera oerhört beroende på vilken typ av arbete eller vilken bransch du ska befinna dig i.

Om du jobbar obekväma timmar så har du rätt till ob. Obekväm arbetstid är kvällar efter kl 18, helger och nätter samt röda dagar. Skulle det vara så att du arbetar då så har du rätt till tillägg på din timlön. Även här finns det så klart variationer så prata gärna med din arbetsgivare om hur just ditt ob-tillägg ser ut.

Läs mer om   Jobba vitt!

Om du jobbar mer än 40 timmar i veckan har du rätt till övertidsersättning och denna ersättning fungerar som ett påslag på din timlön de timmar som överskrider 40. Semesterersättningen ska vara minst 12 % av din lön. Det vanligaste är att man får den i slutet av sin anställning som en klumpsumma. Det finns dock arbetsgivare som missar detta, så håll ögonen öppna på ditt lönebesked!

Lönebeskedet kommer i slutet av varje månad någon dag innan löneutbetalning. Den ska innehålla hur många timmar du jobbat, hur mycket skatt som dragits, ob-tillägg och eventuell semesterersättning.

Skatt och jämkning

Om du tjänar mindre än 18 739 på ett år så betalar du överhuvudtaget ingen skatt alls. Om du däremot skulle tjäna mer så är ett hett tips att begära just jämkning. Du vänder dig helt enkelt till ditt lokala skattekontor som beräknar hur mycket du ska betala i skatt och informerar sen din arbetsgivare om summan. Om du missar att begära jämkning så kommer det att dras mer i skatt för dig. Pengarna kommer dock tillbaka men du får dem inte förrän året efter.

 

Dela artikel:

Läs vidare

Relaterade inlägg

Sommarjobb i Malmö

Sommarjobb i Malmö 2024: En komplett guide

Malmö, känt som porten till kontinenten, erbjuder en mängd spännande möjligheter för unga och studenter att skaffa sig arbetslivserfarenhet under sommarmånaderna. Med en blandning av