Anställning, lön och jämkning

Det finns några få punkter som kan vara bra att gå igenom innan anställningen börjar för att vara säker på att man inte riskeras att bli lurad eller utnyttjad. På det hela taget är det ganska tunga saker. Kalla det gärna ett nödvändigt ont, men läs igenom vilka regler och föreskrifter som finns så du har ett hum om vad du ska tänka på.

Anställningsbevis

Ett anställningsbevis innehåller den grundläggande informationen om allt som rör din anställning. De kan vara lite olika utformade men ska innehålla uppgifter om var du ska jobba, vilka arbetsuppgifter du förväntas utföra, dina arbetstider, lön och eventuellt ob – ersättning för obekväma arbetstider. Här ska även finnas uppgifter på när du börjar din anställning samt över vilken tidsperiod den löper. Utöver det så ska det finnas en notering om med hur kort varsel din arbetsgivare kan säga upp dig och du kan säga upp dig själv.

Anställningsbeviset ska gås igenom och undertecknas innan din anställning börjar. Med ett sådant i bakfickan kan man undvika många onödiga och tråkiga konflikter. Dessutom är ett anställningsbevis något som alla seriösa arbetsgivare insisterar på ska finnas.

Lön

De flesta arbetsplatser har ett kollektivavtal som garanterar dig en lägstalön. Denna lön kan variera oerhört beroende på vilken typ av arbete eller vilken bransch du ska befinna dig i.

Om du jobbar obekväma timmar så har du rätt till ob. Obekväm arbetstid är kvällar efter kl 18, helger och nätter samt röda dagar. Jobbar du då så ska du ha tillägg på din timlön. Även här finns det så klart variationer så prata gärna med din arbetsgivare om hur just ditt ob-tillägg ser ut.

Jobbar du mer än 40 timmar i veckan har du rätt till övertidsersättning och denna ersättning fungerar som ett påslag på din timlön de timmar som överskrider 40. Semesterersättningen ska vara minst 12 % av din lön. Det vanligaste är att man får den i slutet av sin anställning som en klumpsumma. Det finns dock arbetsgivare som missar detta, så håll ögonen öppna på ditt lönebesked!

Lönebeskedet kommer i slutet av varje månad någon dag innan löneutbetalning. Den ska innehålla hur många timmar du jobbat, hur mycket skatt som dragits, ob-tillägg och eventuell semesterersättning.

Skatt och jämkning

Tjänar du mindre än 18 739 på ett år så betalar du överhuvudtaget ingen skatt alls. Om du däremot skulle tjäna mer så är ett hett tips att begära just jämkning. Du vänder dig helt enkelt till ditt lokala skattekontor som beräknar hur mycket du ska betala i skatt och informerar sen din arbetsgivare om summan. Missar du att begära jämkning så kommer det att dras mer i skatt för dig. Pengarna kommer dock tillbaka men du får dem inte förrän året efter.

 

VILL NI SYNAS HÄR?

Kontakta oss på info@sommarjobb.se för info.

MER LAGAR & REGLER

Håll koll på pengarna

Det är mycket man ska tänka på när man sommarjobbar, utöver att få ett jobb. Privatekonom Kristian Örnelius på Institutet för privatekonomi bjuder på viktiga

Läs mer »

Jobba i Norge

Norden har en gemensam arbetsmarknad, men det betyder inte att vi har likadana system eller samma regler. Om du ska flytta till eller jobba i

Läs mer »

Jobba vitt!

Om du jobbar svart får du sämre grundlön. Men det finns mycket annat negativt med svartjobb: Du inte får någon semesterersättning (ca. 12 %) som

Läs mer »

Skatt på sommarjobb

Vägledning i skattedjungeln för dig som ska jobba extra. Fredrik Almqvist, skatteinformatör på Skatteverket, ger vägledning i skattedjungeln för dig som ska jobba extra under

Läs mer »