ko
Picture of Olivia Lindquist

Olivia Lindquist

Guide till OB-tillägg: Få högre lön när du arbetar kväll

Har du fått in en extra hundralapp eller två på lönebeskedet någon månad? Oroa dig inte. Cheferna har inte bara råkat ge dig lite extrapengar i fickan. Det är med störst sannolikhet bara ditt OB-tillägg.

OB syftar till obekväma arbetstider eller förskjuten arbetstid. Det är den ersättning du kan förvänta dig när du arbetar kvällar, helger eller storhelger. Detta innebär alltså att när du arbetar extra någon lördag kan du förvänta dig mer i lön. Alltså kan det gynna sig att tacka nej till kompishäng någon helgkväll och istället förbereda sig på en tidig arbetsmorgon.

OB-tillägg och ersättning regleras dessvärre inte i arbetslagar med tanke på att det inte är alla företag som bedrivs under obekväma arbetstider. Hur mycket pengar man kan förvänta sig i OB varierar också beroende på vilken bransch man arbetar i. Om du råkar arbeta inom restaurang- eller sjukvårdsbranschen är det rimligt att förvänta sig vissa kvällar eller helger på jobbet. Det är då också rimligt att förvänta sig ersättning för de obekväma tiderna man har arbetat. Vi vill dock poängtera ännu en gång att kompensation varierar beroende på var man jobbar och vilka tider man jobbar. Det är därför viktigt att man tittar på vad som gäller i sitt anställnings- eller kollektivavtal.

En tumregel i OB-tillägg brukar vara att desto obekvämare tider, desto mer pengar. Om du arbetar en helg får du mer i OB än om du arbetar en kväll. Om du arbetar en storhelg, som juldagen, får du mer i OB än om du arbetar en vanlig söndag.

Här är ett exempel på vad man kan förvänta sig i ordinarie OB-tillägg beroende på vilken bransch man arbetar i. Siffror är hämtade från diverse kollektivavtal och gäller inte nödvändigtvis dig. Kom ihåg att titta på vad som gäller i just ditt anställningsavtal, men om du vill få en idé av hur OB kan se ut en vanlig vardagskväll:

Läs mer om   Skatteavdrag för dig som pluggar på annan ort

Du kan läsa vidare om kollektivavtal här

Dela artikel:

Läs vidare

Relaterade inlägg

Sommarjobb i Malmö

Sommarjobb i Malmö 2024: En komplett guide

Malmö, känt som porten till kontinenten, erbjuder en mängd spännande möjligheter för unga och studenter att skaffa sig arbetslivserfarenhet under sommarmånaderna. Med en blandning av