Ung kvinna / ungdom läser en bok utomhus, funderar över sabbatsår efter gymnasiet.
Picture of Olivia Lindquist

Olivia Lindquist

Sabbatsår efter gymnasiet: Är det en bra idé?

Är universitet- och högskolestudier verkligen det omedelbara första steget efter gymnasiet? Det är inte alltid säkert. Idag väljer många ungdomar att ta ledigt för att fokusera på saker och ting utanför sina studier. Denna ledighet kallas för ett sabbatsår och kan vara ett hälsosamt sätt att påbörja sitt nya vuxenliv.

Vad är ett sabbatsår?

Ett sabbatsår är den tidsperiod mellan gymnasium och fortsatta studier som man ägnar åt andra saker. Det behöver inte vara en tidsperiod på tolv månader, utan ditt sabbatsår kan vara kortare eller längre beroende på ditt behov. Den bakomliggande tanken med ett sabbatsår är att reflektera, skaffa sig livserfarenhet och fundera på framtiden.

Det finns många sätt att spendera sin ledighet på, inklusive:

  • Skaffa ett jobb – Testa på ett heltidsjobb och spara ihop pengar.
  • Volontärarbete – Ett sabbatsår ger dig en unik möjlighet att göra volontärarbete under en längre period.
  • Resa – Du kan uppleva världen och komma hem igen med nya tankesätt.

Fördelar med ett sabbatsår

Sabbatsår kan hjälpa dig få insikt i dina personliga färdigheter och mål. På så sätt kan du påbörja fortsatta studier med rätt karriärväg i åtanke. Det ger också ett bredare perspektiv på saker och ting. Särskilt med tanke på att man kan reflektera fritt utan krav på prov eller inlämningar. Här är några fördelar med ett sabbatsår:

1. Skaffa arbetslivserfarenhet

2. Ladda batterierna litegrann

Du har precis spenderat cirka tolv år i skolan. Det är okej att behöva en paus från skolbänken och fokusera sin energi på annat. Ibland kan det till och med vara så att ett sabbatsår hjälper dig undvika utbränning. Du kan då återgå till dina studier med fullt fokus efter din ledighet. 

3. Utforska fler möjligheter

Du kan äntligen utforska möjligheter utanför skolan. Det är fritt fram att tänka utanför boxen för en gångs skull. Det kanske är så att du upptäcker en ny hobby eller får en otrolig arbetsmöjlighet. Världen är gigantisk och möjligheterna är oändliga.

Nackdelar med ett sabbatsår

Även om all sorts ledighet är frestande, är det inte en perfekt lösning för alla ungdomar. Det kan sätta käppar i hjulen hos vissa och bli svårt att hitta tillbaka. Man kan också tappa drivkraft och känna sig fast. Här är några potentiella nackdelar med ett sabbatsår:

1. Svårt att hitta rätt igen

Om du tar ett sabbatsår och sedan påbörjar dina fortsätta studier kan det vara en jobbig övergång. Dina studietekniker- och vanor kan glida ifrån dig litegrann och det kan ta tid att hitta tillbaka. Om du vet med dig att du inte är särskilt pepp på plugget kan detta vara en faktor att överväga.

2. Risk för ensamhetskänslor och oro

3. Man tappar drivkraft och fastnar

När du går på gymnasiet, särskilt andra och sista året, har du fart och drivkraft. Du kanske till och med är exalterad över utbildningsmöjligheterna som väntar på universiteten. Om du väljer ett års ledighet riskerar du att tappa den farten. Det kanske till och med blir så att du bortväljer dina fortsatta studier helt och hållet. Detta behöver givetvis inte vara något negativt – alla behöver inte en vidareutbildning. Det är däremot något du bör överväga om du vill ge upp.

Dela artikel:

Läs vidare

Relaterade inlägg

Sommarjobb i Malmö

Sommarjobb i Malmö 2024: En komplett guide

Malmö, känt som porten till kontinenten, erbjuder en mängd spännande möjligheter för unga och studenter att skaffa sig arbetslivserfarenhet under sommarmånaderna. Med en blandning av