""
Picture of Olivia Lindquist

Olivia Lindquist

Ungdomsföretag: Bli din egen chef i sommar

Ungdomsföretag är ett utmärkt sätt för ungdomar att testa på livet som entreprenör och egenföretagare. Många stora entreprenörer har påbörjat sina äventyr i ung ålder. Enligt Forbes grundade Mark Zuckerberg Facebook när han var ynka 19 år gammal; idag är det en plattform vi säkert alla är bekanta med. Vad hindrar egentligen dig från att bli näst på tur? 

Varför kan det vara bra att testa på entreprenörskap?

Erfarenhet inom företagande främjar din karriär på många sätt och vis. Det hjälper dig bland annat utveckla nya tankesätt samtidigt som det förbättrar dina problemlösning- och beslutsförmågor. Du kommer därför ha ovärderlig arbetslivserfarenhet, även om ditt äventyr inte går som tänkt. Att ge ungdomsföretag en chans kan alltså inte gå fel – alla lärdomar kommer gynna dig i framtiden på ett eller annat sätt. Det behövs ju också bara en bra idé för att slå på guld… och det kan faktiskt vara din idé. 

Hur startar man ett ungdomsföretag?

Många gymnasieelever får chans att starta eget genom Ung Företagsamhet.  Då får man testa på livet som företagare under ett helt skolår. Är det så att man inte är redo att ge verksamheten ett helt år eller helt enkelt vill testa sig fram lite långsammare, kan man istället starta ett sommarlovsföretag.

Genom ett sommarlovsföretag kan man driva eget under sommaren, oftast med hjälp av kommunala resurser. Många kommuner erbjuder stöd för ungdomar som är villiga och har smarta idéer. Resurser inkluderar bland annat:

  • Kick-off dagar tillsammans med framgångsrika egenföretagare
  • En startpeng för att komma igång, rör sig oftast kring 1500-2500 kronor beroende på kommun
  • En handledare som hjälper dig på vägen
Läs mer om   Sommarjobb i gruva

För att starta ett ungdomsföretag under sommaren behöver du oftast ansöka via din kommun. Du lär hitta information kring vad som gäller för just dig genom att söka ’sommarlovsföretag’ eller ’sommarlovsentreprenörer’ via kommunens hemsida. Det är viktigt att tänka på att man behöver vara minst 15 eller 16 år gammal för att delta. Om du är under 18 år behöver du dessutom ha vårdnadshavares godkännande. Skulle det vara så att verksamheten går bra, du har roligt och trivs i rollen? Då kan du vidareutveckla ditt företag så fort du har fyllt 16 år.

Om du är intresserad och känner dig redo att ta an ett nytt äventyr, rekommenderar vi att du utforskar de lagar och regler som gäller för ungdomsföretagare. För att få en bättre förståelse för hur det fungerar att betala skatt eller hur man ordnar deklareringar kan du titta på följande länkar:

  1. Skatteverket
  2. Verksamt
  3. Bolagsverket

Om du är intresserad, men ännu inte helt såld, kan det vara bra att bolla affärsidéer för att se om du hade tyckt något skulle vara roligt. När man startar ett sommarlovsföretag utvecklar man oftast affärsidéer tillsammans med kunniga entreprenörer, men du kan börja fila på tankar och idéer redan nu. Vi har samlat några förslag på affärsidéer för ungdomsföretag som du kan läsa om här.  

Dela artikel:

Läs vidare

Relaterade inlägg

Sommarjobb i Malmö

Sommarjobb i Malmö 2024: En komplett guide

Malmö, känt som porten till kontinenten, erbjuder en mängd spännande möjligheter för unga och studenter att skaffa sig arbetslivserfarenhet under sommarmånaderna. Med en blandning av