""
Picture of Olivia Lindquist

Olivia Lindquist

Pedagogiska sommarjobb: Arbeta med barn

Genom att spendera sommaren i en pedagogisk roll kommer du lära dig massor. Istället för att ägna din sommar åt att sitta instängd på ett kontor kommer du röra dig fritt i en färgstark och lekfull miljö. Det är en bransch som sällan blir tråkig eller vardaglig och du vet sällan vad du kan förvänta dig när du jobbar med barn. Att lära är att utvecklas – det är ett faktum du kommer lära dig på pedagogiska sommarjobb. 

Förslag på pedagogiska sommarjobb

Jobba som vikarie på fritids

Traditionella skolor må vara stängda under sommarlovet, men fritids är igång för småbarnen. Om du är sugen på ett pedagogiskt sommarjobb nästa år, överväg att arbeta som vikarie på ett fritids. Som fritidsvikarie kommer du bland annat planera aktiviteter, stötta fritidsledare i deras arbete och umgås med barn. Man får möta människor där dem är och lära sig konflikthantering och medling. 

Timlön som vikarie: 120-150kr/h beroende på bland annat ålder, erfarenhet, kommun och utbildning. 

Testa på livet som lägerledare

Som lägerledare blir du en förebild bland barnen. Du kan bredda dina pedagogiska kunskaper samtidigt som du utvecklas på ett personligt plan. Du planerar och deltar i aktiviteter samt vägleder ungdomar i deras beslut. Det är bra om du kan tända en brasa, har skräckhistorier på lager och klarar av att grilla korv. 

Timlön som lägerledare: 120-150kr/h beroende på bland annat ålder, erfarenhet, kommun och utbildning. 

Erbjud läxhjälp

Man kan arbeta som privatlärare för barn som behöver lite extra hjälp med plugget. Som privatlärare gäller det att du är duktig i ämnet du vill hjälpa andra med, att du är tålmodig och att du är positiv. Det är ett bra första kliv för alla som funderar på att bli lärare längre fram. Du kan arbeta på egen hand, men du kan också arbeta via företag som exempelvis Allakando.

Läs mer om   Volontärarbete utomlands sommaren 2023: En upplevelse du aldrig glömmer

Timlön som privatlärare via Allakando: 100-190kr/h beroende på bland annat ålder, erfarenhet och utbildning. 

Varför ska man välja ett pedagogiskt jobb i sommar?

Du blir mer kreativ och fantasifull

När du arbetar med yngre barn befinner du dig i en miljö som alltid kommer vara kreativ, fantasifull och magisk. Barn tycker om att förvandla en kartong till ett rymdskepp, sätta ihop teaterföreställningar och skapa unika konstprojekt. Det går inte en dag då du inte är en superhjälte för dem.  Pedagogiska yrken skapar en miljö man sällan befinner sig i som vuxen – ta vara på det. 

Du får se barn utvecklas och växa som individer

Barn tar till sig och lär sig nya saker hela tiden. När du arbetar tillsammans med barn är du en viktig del av deras utveckling, eftersom de absorberar det du lär ut. På så sätt får du se dem växa både akademiskt och socialt – innanför och utanför klassrummet. 

Du blir lösningsfokuserad

När du arbetar med pedagogik lär du dig vikten av att ha en handlingsplan. Det kan vara jobbigt för många att befinna sig mitt i en grupp av trötta och rastlösa barn – men när du arbetar pedagogiskt lär du dig utveckla strategier som underlättar sådana situationer. Det är alltid bra att ha en förmåga att skifta gruppfokus från en sak till en annan. Det vet väl alla som har varit på bilsemester med familjen! 

Dela artikel:

Läs vidare

Relaterade inlägg

Sommarjobb i Malmö

Sommarjobb i Malmö 2024: En komplett guide

Malmö, känt som porten till kontinenten, erbjuder en mängd spännande möjligheter för unga och studenter att skaffa sig arbetslivserfarenhet under sommarmånaderna. Med en blandning av