Ungdomar på sommarläger, kreativt sommarjobb som lägerledare
Picture of Olivia Lindquist

Olivia Lindquist

Kreativa sommarjobb: När man har gett upp hoppet

Om du är ung kan det vara så att jakten på ett sommarjobb kännas oändlig. Du skickar ut CV och väntar ängsligt vid datorn på ett svar i vad som känns som en evighet. Du kanske oroar dig över att din arbetserfarenhet är otillräcklig, vilket kan vara otroligt frustrerande när man söker jobb. Därför gäller det att vi implementerar lite fantasi och söker oss till kreativa sommarjobb.  

Sommarjobb kommer inte i en storlek

Du behöver inte vänta på att jobbannonser ska matas ut på hemsidor. Det finns mängder med olika varianter av sommarjobb, sådana som man inte nödvändigtvis hittar på Platsbanken eller på kommunens lista med feriejobb. Istället kan du tänka igenom enklare tjänster som företag eller privatpersoner behöver. Fundera på om det finns något du hade kunnat erbjuda dem, något du är särskilt duktig på. Ju fler idéer du kan komma på desto större är möjligheterna att hitta roliga sommarjobb. 

Det bästa du kan göra när du söker sommarjobb är att vara modig och ta initiativ. När du aktivt letar efter jobb är det viktigt att göra det högljutt. Det är därför bra om du kastar dig in hos potentiella arbetsplatser och fråga om sommarjobb rakt ut. Så småningom kommer någon att uppskatta din ambition och innan du vet ordet av det har ett jobberbjudande trillat in. 

Här är exempel på kreativa sommarjobb år 2023: 
  • Besök din närmsta golfbana – golfbanor är ett populärt sommarjobb för ungdomar. Här arbetar du kanske som servicepersonal eller håller koll på banorna. Oavsett är det ett jobb som övar på din tålamodsförmåga. 
  • Testa livet som lägerledare på ungdomsläger – nu får du öva på att vara både ansvarstagande och social. Dessutom är ledarskap alltid bra erfarenhet att ha med sig i framtiden. 
  • Du kan kolla med frisörsalonger – ibland kan salonger behöva hjälp med att sopa hår och liknande. Det är också ett jobb som garanterat hade lett till fler ansvarsområden om du imponerar. Du kanske får ett större ansvar i framtiden, såsom att få stå i reception. 
  • Försäljning vid din närmsta strand – du har rätt till att sälja glass och fruktbrickor på stranden. Oftast behöver du inte heller ett tillstånd så länge du håller försäljningen på en mindre skala. På det viset får du dessutom möjlighet att finslipa dina ekonomiska färdigheter, vilket ser bra ut på ditt CV. 
  • Försäljning därhemma – om du pratar med ett bageri i närheten kan du se om ni kan ordna ett avtal. Erbjud att ta upp beställningar från ditt kvarter på frukostfrallor och croissanter. Offra sedan ett par sovmornar och leverera färska frallor till dina nöjda kunder.  
  • Erbjud sommarundervisning – om du är särskilt duktig i något skolämne, erbjud dina tjänster till dem som är yngre.  Det kanske är så att du upptäcker att lärare är ditt drömjobb efteråt!
  • Börja med reparationer – om du har spenderat en del tid med att mecka olika färdmedel, erbjud att reparera punkteringar på cyklar. Sådana problem är vanliga under sommarperioden. 
  • Är du duktig på datorer – jaga rätt på privatpersoner och småföretagare som har svårt för teknik. I en värld som blir allt mer digitaliserad kommer IT-kunskaper alltid att värderas. 
Läs mer om   Rekryteringskonsultens intervjutips

 

Det är bara att spåna vidare, det finns säkert en mängd idéer som kan omsättas till ett riktigt jobb.

Dela artikel:

Läs vidare

Relaterade inlägg

Sommarjobb i Malmö

Sommarjobb i Malmö 2024: En komplett guide

Malmö, känt som porten till kontinenten, erbjuder en mängd spännande möjligheter för unga och studenter att skaffa sig arbetslivserfarenhet under sommarmånaderna. Med en blandning av