Svensk i Norge

Image

Från början var det pengarna som lockade Oscar Reuterwall till Oslo. Nu är det vännerna och gemenskapen bland svenskarna som håller honom kvar. – Här växer man som människa, man blir meddragen på så mycket kul, säger han.Oscar Reuterwall flyttade till Norge när han var nyutbildad bartender. Han hade kompisar som redan jobbade i Oslo och hade hört att det var lätt att få jobb. Något som visade sig stämma.

– Jag registrerade mig på ett bemanningsföretag, vilket är jättebra att göra så fort man fått sitt tillfälliga personnummer. De ringde med jobberbjudanden redan efter några dagar.

Det blev ett par dagars diskande på en restaurang, sedan servering på en bar. 
Oscar fortsatte att på egen hand söka andra jobb vid sidan av och efter två månader fick han sitt första fasta jobb. Sedan dess har det rullat på. Idag jobbar han som bartender på TGI Friday’s.

Att hitta någonstans att bo har aldrig varit något problem. I början bodde Oscar hos en kompis, vilket kan vara ett bra första steg. Många svenskar bor i kollektiv, och det går alltid att hitta ett ledigt rum, antingen via internet eller genom vänner och bekanta.

De flesta hyresvärdar kräver dock en deposition på tre månaders hyra innan man kan flytta in.

– Det blir 15 000–16 000 kronor man ska lägga ut, och det måsta man tänka på innan man kommer hit, annars kan det bli lite jobbigt, förklarar Oscar.

Det Oscar gillar mest med Oslo är, förutom den betydligt högre timlönen, livet vid sidan av jobbet. I den stora vänskapskrets han skaffat sig är det väldigt ofta något på gång. På somrarna blir det ofta fotboll på stranden, på vintrarna skidåkning i Holmenkollen.

– Jag tror de flesta som flyttar hit har en ganska skön livsstil och är väldigt öppna som människor, säger han.

Denna intervju gjordes i maj 2008