Sommarjobbet öppnar dörrar

Image

Ett sommarjobb är ett ypperligt tillfälle att tillskansa sig arbetslivserfarenhet. Med lite god vilja, en smula kreativitet och några månaders arbete kan man skaffa sig nya lukrativa erfarenheter att lägga till sitt växande CV.

Allt arbete som du utför eller har utfört har gett dig kunskaper som du kan bygga på med annat. Dessa erfarenheter är helt enkelt början på din fantastiska karriär. Det bästa av allt är att alla erfarenheter är goda erfarenheter. 

Har du jobbat ensam i ett lager med att fylla på hyllorna…
Tja, då ligger det nära till hands att dra slutsatsen att du under en period av din karriär var produktchef för påfyllnadsenheten. En benämning som påvisar arbetslivserfarenhet, ansvar, förmåga att hålla många bollar i luften samt göra adekvata prioriteringar framgångsrikt. Var ni flera som arbetade i påfyllnadsenheten kan du med fördel även lägga till lagarbete och social kompetens.

Det är väldigt ofta som man får höra: ”Jag har ingen arbetslivserfarenhet.”
Men innan man överväger ett sådant uttalande är det viktigt att veta att allt som du någon gång har gjort har gett dig erfarenhet. Allt räknas, vare sig du har fått betalt eller arbetat Pro Bono.

Även om du bara har arbetat två veckor på den lokala campingen och tömt latriner eller promenerat kvarterets hundar så är det arbetsuppgifter som visar att du har en motivation att gå upp varje morgon och utföra en dags hårt arbete. Alla arbetsuppgifter, även de mest banala sådana, klingar bättre än att du legat på soffan under hela din studietid, käkat mikromat och följt såpoperor.

Så, vilka färdigheter kan man då skaffa sig under ett sommarlov? Säg till exempel att du skulle besöka Röda Korsets insamlingsbasarer och erbjuda dig själv som volontärarbetare. Du möter människor, svarar på frågor och ger kanske några anvisningar. Grattis! Du har nu tränat dina kommunikativa färdigheter. Om vi sedan antar att du kanske får ta hand om försäljningen, diskutera prissättning eller kanske rent av stå i kassan så skaffar du dig försäljningskompetens.

Kommunikativ förmåga och försäljningserfarenhet ser bra ut i ditt CV. Kan du även komplettera detta med ett personligt uttalande från den projektansvarige ger du framtida potentiella arbetsgivare en god inblick i dina färdigheter. Färdigheter som låter dem bedöma både din karaktär, din potential och din prestationsvilja.