Sommarjobb

Sommarjobba utomlands

Har man haft lite problem med att hitta ett sommarjobb här hemma i Sverige eller rent av känner att man behöver en total förändring, kan ett jobb utomlands under en period vara ett alternativ. Själva tanken på att få besöka ett helt nytt land, få ta del av en ny kultur och ett nytt språk kan vara oerhört frestande.

Vilket land?

Det första du måste besluta dig för är var någonstans du skulle vilja jobba. Här gäller det att vara en smula förnuftig och ta hänsyn till dina kunskaper om var du vill åka. Det ultimata kan kanske vara att inte åka själv utan planera sitt sommaräventyr tillsammans med en vän och förlägga sommarjobbet till något land ni kanske har besökt tidigare.

Ett annat sätt att begränsa alla de potentiella platser man skulle vilja jobba i är att överväga dina möjligheter att hitta bostad och hitta jobb. Har du kanske en bekant eller något form av nätverk knutet till ett särskilt land kan det innebära en enorm trygghet.

Du ska också fundera lite över om du vill vara låst till en specifik plats eller om du gärna skulle vilja resa runt och prova på lite olika saker på olika destinationer. Är det senare något för dig så kan det kanske vara en god ide att välja en så kallad säker destination i själva inledningsfasen. Det vill säga att du börjar med ett sommarjobb som inte ligger allt för långt hemifrån. Alternativt att du känner någon som har kontakter så att ditt sommarjobb är säkrat, åtminstone för ett tag.

Hitta jobbet

Det bästa är förstås om man kan hitta ett jobb innan man åker. Väl på plats kommer det främst handla om jobb som inte kräver någon större erfarenhet. Det kan till exempel vara arbete på barer och restauranger, utdelning av flygblad, försäljning eller enklare administrativa jobb. Dessa förslag hör förmodligen inte till de mest åtråvärda jobb som finns, men det ger dig en start och du får förmodligen betalt per dag eller vecka. 

För att lägga beslag på den här typen av sommarjobb får man helt sonika gå in på barer, butiker och andra företag och prata med föreståndaren, ägaren eller chefen. Presentera dig, se till att lämna kontaktuppgifter och hör av dig efter ett par dagar igen. Räkna inte med att de ringer tillbaka och erbjuder dig ett jobb, här gäller det att vara framåt. Har du ingen speciell erfarenhet men vet vad du kan så framhäv det. Var ärlig! Det absolut värsta som kan hända är ju faktiskt bara att chefen ska komma ihåg vad du sa i framtiden.

Går du bet på att hitta ett jobb händer det inte så väldigt mycket. Du åker helt sonika hem och fortsätter att göra vad det nu var du gjorde innan resan började. Om du å andra sidan hittar ett jobb en hel sommar att se fram emot med nya erfarenheter och nya bekantskaper.

Förbered dig noga

Det är bra att undersöka vilken typ av kompetens som efterfrågas mest i de länder du är intresserad av. På så sätt kan du lätt matcha dina erfarenheter, vilket gör att du lättare kommer hitta jobb på den plats du bestämmer dig för.

Sen bör man se över sitt ekonomiska läge. Att ge sig iväg utomlands för att arbeta kräver en budget och ett sparkapital. Du kan naturligtvis ha ordnat ett jobb innan du åker eller ha turen att få en anställning som på en gång ger dig tillgång till en bra levnadsstandard. Men det kan också visa sig att din lön inte ens täcker dina boendekostnader. Därför är en buffert ett måste som ekonomisk trygghet – inte minst om något oförutsägbart händer.

Bostad är en annan sak som det är göra så mycket research som möjligt om innan du åker. Kanske finns det någon internetsajt där lediga lägenheter annonseras ut, eller så kan du försöka hitta en mäklare som du kan ta kontakt med innan du åker. Om inte annat så är det bra att kolla upp prisvärda hotell och vandrarhem innan du åker, så har du en trygghet om du inte skulle hitta en lämplig bostad på direkten.

Glöm inte heller att prata med ditt försäkringsbolag för att se vilket skydd du behöver innan du åker iväg. Kontrollera också om du behöver vaccinera dig.

Exit mobile version