kock_14
Picture of Olivia Lindquist

Olivia Lindquist

Kock

Även om en hel del rutinuppgifter, som att hacka grönsaker, ingår i yrket så är kock ett skapande arbete där man måste vara intresserad av att testa nya smaker och kombinationer.Som kock ingår du i en grupp med andra kockar, kallskänkor och serveringspersonal. Kocken har i många fall en arbetsledande roll med ansvar för bland annat matsedlar och inköp. Arbetsmiljön i köket är varm och ofta intensiv och det slamras med kastruller och bunkar och tunga lyft förekommer. En del kockar arbetar enbart dagtid men det är vanligt med kvälls- och helgarbete.

Man måste förstås ha ett stort intresse och känsla för hur mat tillagas och serveras. Det är även viktigt att man har god samarbetsförmåga. Hygien och organisationsförmåga är också av stor betydelse, liksom stresstålighet. Det är en fördel att ha bra fysik då arbetet kan vara tungt med belastning på rygg och knän. Man bör inte ha handeksem eftersom en kocks händer utsätts mycket för fukt.

Grundutbildning till kock finns inom gymnasieskolan på Hotell- och restaurangprogrammet. Det finns också kvalificerade yrkesutbildningar på eftergymnasial nivå (KY). Två till tre år långa utbildningar på högskolenivå finns bland annat vid universiteten i Göteborg, Umeå och Örebro (Restauranghögskolan i Grythyttan) samt vid Högskolan i Kristianstad.

Exempel på arbetsplatser:

  • Hotell- och restaurangnäringen
  • Storkök
  • Provkök
  • Butik
  • Livsmedelsindustrin
Läs mer om   Tre bra deltidsjobb för studenter

Dela artikel:

Läs vidare

Relaterade inlägg

Sommarjobb i Malmö

Sommarjobb i Malmö 2024: En komplett guide

Malmö, känt som porten till kontinenten, erbjuder en mängd spännande möjligheter för unga och studenter att skaffa sig arbetslivserfarenhet under sommarmånaderna. Med en blandning av