Inför din intervju

Image

Så är det äntligen dags. Du har kontaktat arbetsgivare, skickat in ditt CV och så ringer telefonen och du blir kallad till intervju. Att gå på sina första jobbintervjuer kan få den mest lugna person att bli nervös.

Lite stress kan visserligen vara bra; man blir fokuserad och målmedveten. För mycket nervositet å andra sidan skapar låsningar och gör dig spänd, vilket kan leda till att intervjun inte gör dig rättvisa. Hur undviker man då det sistnämnda? Som med så mycket annat gäller det helt enkelt att vara väl förberedd.

1. Lär känna bolaget
Att vara väl insatt i det företag som du planerar att jobba i är en av de viktigaste delarna av din förberedelse. Det är alltid roligt att kunna imponera på intervjuaren att du har tagit dig tid att ägna dig åt lite seriös research om företaget. Ofta är arbetsgivaren mer intresserad av att anställa någon som respekterar, förstår och känner en entusiasm för organisationen, inte bara någon som vill ha ett jobb, vilket jobb som helst. Läs på företagets hemsida och sök på internet och tidningar.

2. Lär känna dig själv
Eftersom du har tagit dig tid att forska om företaget och vad de har att erbjuda gäller det att även klura ut vad du kan erbjuda företaget. Se dig själv lite som en försäljare som ska sälja in århundrades vara, vilket i det här fallet är din kompetens och erfarenhet.

Ju mer du vet om dig själv, desto större självförtroende kommer du att få. Gå igenom ditt CV ett par gånger innan intervjun och reflektera lite över vad du gjort och vad det har gett dig i form av erfarenhet. Har du till exempel varit klassordförande i elevrådet så har du tveklöst drag av ledarskap och erfarenhet av samarbete.

Det trixiga i det här är att inte framhäva sig till den grad att man upplevs som arrogant. Här är det även på sin plats att understryka att det är du som blir intervjuad. Det är en knepig balansgång att undvika att bli den som dominerar samtalet. Försök att håll dig till korta men relevanta svar och låt intervjuaren föra dansen.

3. Öva, öva, öva
Att ha gjort efterforskningar om företaget och hittat din personliga försäljningsstrategi av dina kunskaper och erfarenheter kommer absolut att ge dig ett försprång under intervjun. Det är dock inget som ger dig rutin. För att få lite rutin, speciellt när man aldrig har varit på en intervju tidigare, får man helt enkelt öva.

Be vänner och bekanta sätta ihop lite frågor som de kan grilla dig med. Visst, det kan kanske kännas lite småfånigt men det är inget mot vad det kan göra på intervjun när frågorna kommer haglandes och man drabbas av tunghäfta. Och bästa sättet att undvika tunghäfta är att ha besvarat frågorna tidigare.

Själva övningen är ingen ersättning för den faktiska intervjun men du har fått prova på hur det kan vara att sitta i den heta stolen. Du kommer att ha en uppfattning om vad som ska ske, vilket kommer att bättra på ditt självförtroende.

4. Kommunikation och kroppsspråk
Den muntliga kommunikationen använder du dig av medvetet för att presentera dina färdigheter. Försök att prata tydligt och lugnt med ett vårdat språk. Svärord, slang och ofrivilliga kroppsljud hör inte hemma när man vill imponera på en potentiell arbetsgivare.

Även om kroppsspråket till stor del är omedvetet kan tänka på det och använda det till sin fördel. Ögonkontakt är till exempel avgörande. Ser du inte din intervjuare i ögonen när de talar kan de ladas att tro att du är totalt ointresserad, tittar du inte dem i ögonen när du själv talar ger du ett nervöst och osäkert intryck.

Så kan även vara fallet med allt för vilt gestikulerande. Det signalerar nervositet och att du är forcerad, dessutom finns det risk att du slår till någon eller välter något i din närhet. Försök att använd små gester för att signalera din entusiasm. Det räcker långt.

Öva lite innan intervjun. Du kan spela in dig själv med videokamera när dina vänner testintervjuar dig för att se hur ditt kroppsspråk blir.

5. Utseendet
Det kan vara jättesvårt att välja kläder för en sommarjobbsintervju men man kan få en ganska god insikt om vilken stil man ska sätta på sig baserat på de efterforskningar man gjort om företaget. På det hela taget bör man vara hel och ren, med strukna kläder. Att borsta igenom håret, se till att naglarna är rena och att tänderna är borstade är också en god ide.

Det är en svår balansgång det där med att styla sig inför en intervju, du vill ju samtidigt inte verka slätstruken eller opersonlig. Men ett gott råd är att använda dig av din personliga stil samtidigt som du kan tona ner den i vissa avseenden.

6. Dagen D
När så den stora dagen har kommit är det A och O att komma i tid. Bortsett från att det påvisar att du kan planera din tid så visar det även att du respekterar andras tid. Tro mig, det finns inget mer stressande än att komma ångandes fem minuter för sent till en intervju. I det läget är du inte bara orolig för vad intervjuaren tänker om dig du är även mer benägen att glömma allt du tidigare övat på. Stressade lägen har en tendens att koppla reptilhjärnan på autopilot. Planerar du så att du istället kommer 10-15 min för tidigt har du gott om tid att se över dina papper, samla tankarna och hinna gå på toaletten.