kollpengar_14
Picture of Olivia Lindquist

Olivia Lindquist

Håll koll på pengarna

Det är mycket man ska tänka på när man sommarjobbar, utöver att få ett jobb. Privatekonom Kristian Örnelius på Institutet för privatekonomi bjuder på viktiga råd inför sommarsäsongen 2017.

 

Kolla upp vilka rättigheter och lagar som gäller för dig
Hur många timmar får man jobba i olika åldrar? Får du rimlig lön? Vilka försäkringar gäller? Vilken vila och pauser har du rätt till? Vad ska ett anställningsavtal innehålla?

Hjälp med frågor av den här typen kan du få via www.lo.se/UNG och via deras telefonjour 020-56 00 56 eller via www.jobbkoll.se som är TCO:s sida för unga.

Betala rätt skatt
Om du tjänar under 18 951 kr på ett år behöver du inte betala någon skatt. Då ska du lämna ett underskrivet intyg till din arbetsgivare som gör att arbetsgivaren inte drar någon skatt på din lön. Om du kommer att tjäna mer än 18 951 kr kan det hända att arbetsgivaren drar för mycket skatt om inkomsten är tillfällig.

För att slippa vänta till nästa år för att få tillbaka den skatt som betalats in för mycket kan du lämna in en ansökan om ändrad beräkning av skatten. Om du under året kommer att ha flera olika arbetsgivare kan det hända att den skatt de drar i stället blir för liten. Även för det kan du ansöka om ändrad beräkning av skatt. Båda dessa blanketter om skattejämkning hittar du på www.skatteverket.se 

Ta med matlåda
Tänk på att du själv får betala för lunchen när du jobbar. Genom att ta med matlåda istället för att köpa lunch ute varje dag kan du på ett enkelt sätt spara ca 200 kronor per vecka.

Läs mer om   Jobba i Norge

Spara en del av inkomsten
Kanske du vill ta körkort, köpa en ny dator för skolarbete eller något annat som kostar mycket pengar. Då kan det vara smart att spara en del av de inkomster som du tjänar in på sommaren för att exempelvis kunna använda till sådana inköp. Har du ännu längre framförhållning kan en del av det du tjänar sparas för högskolestudietid eller köp av egen bostad.

Avdrag för tillfälligt arbete
För dig som studerar och sommarjobbar på en annan ort än den du är folkbokförd på går det att söka avdrag för kostnader för tillfälligt arbete när du deklarerar nästa år. Avdrag kan göras både för boendekostnader och för levnadskostnader, för viss tid och under vissa villkor.

Dela artikel:

Läs vidare

Relaterade inlägg

Sommarjobb i Malmö

Sommarjobb i Malmö 2024: En komplett guide

Malmö, känt som porten till kontinenten, erbjuder en mängd spännande möjligheter för unga och studenter att skaffa sig arbetslivserfarenhet under sommarmånaderna. Med en blandning av