Sommarjobb

Få fart på karriären

Fyra tips om karriärplanering.Hur ska man tänka när man fått sitt första jobb efter examen?
Skaffa dig erfarenheter, lär dig nya saker och ta egna initiativ. Ställ frågor om det är något du inte vet hur man ska göra och lär dig av dem som har erfarenhet. Det är nu du ska omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken, särskilt om du har ett jobb med koppling till din utbildning. Jobba även aktivt med att utvidga ditt kontaktnät. Att ha en mentor med erfarenhet från samma bransch och/eller yrkesroll, som man kan bolla tankar och idéer med, är också bra.

Är det bäst att byta jobb ofta eller stanna kvar länge på samma jobb?
Idag är det vanligt att man byter jobb ofta. Den ökade rörligheten är i många fall positiv eftersom den kan ge såväl ökad bredd som djup samt snabbare löneökning. Men det finns inget rätt eller fel här, utan det beror helt på din situation. Fundera på din arbetssituation idag och vad syftet med att byta jobb är; om du känner att du utvecklas och trivs finns det ingen anledning att byta. Och var inte orolig för att du får ett tunt CV om du jobbar länge på samma företag – utveckling kan man ändå alltid beskriva på ett bra sätt.

 

Bör man vara kräsen och vänta på “drömjobbet” eller är det viktigare att komma in på arbetsmarknaden?
Vänta inte på drömjobbet. Det som är ditt drömjobb idag är kanske inte det imorgon. Försök att hålla dig till den bransch som du vill jobba i, men var inte rädd att ta ett jobb som en språngbräda till något annat som du siktar på. Kanske kan det ge dig viktiga erfarenheter och kontakter. Tänk strategiskt i ditt jobbval och fundera över olika vägval – fråga dig själv vad du kan lära dig av det här för att komma dit du vill. Det viktiga är att jobba fokuserat och ha ditt drömjobb i sikte.

 

Ska man karriärplanera?
Absolut. Utvärdera dig själv och gå igenom vad du har för egenskaper, intressen, kompetenser, erfarenheter, utbildning med mera för att komma fram till vad du kan och vill göra i ditt yrkesliv. Fundera även på dina värderingar – vad behöver du för att trivas på en arbetsplats? När du vet och kan kommunicera det ökar sannolikheten att du får jobbet du vill ha. Man ska dessutom alltid titta på marknadens behov och matcha det med sina erfarenheter och kompetenser. Hur ser min arbetsmarknad ut – är den stor eller liten, bred eller smal? Jobba proaktivt. Bygg upp och utnyttja ditt nätverk och dina kontakter, och bearbeta marknaden med intresseansökningar, som är ett underskattat sätt att få jobb på. Omkring 70 % av alla jobb aldrig syns i platsannonser, så det är viktigt att hitta andra vägar till drömjobbet.

Exit mobile version