Sommarjobb

Att ta steget utomlands

En snabb startlista för en utlandsvistelse med fokus på sommarjobb:
OK, du har tagit beslutet. Den här sommaren ska du utomlands och du ska arbeta.
Det enda mindre problemet på den annars så klarblåa himlen är att du inte ännu säkrat ett jobb någonstans. Inte för att det spelar så stor roll. Beslutet är taget det är bara de små problemen som ska lösas.

För det första; sök rundor på nätet, gå in på resesajterna och försök att hitta en riktigt billig paketuppgörelse för det land du är mest intresserad av. Alltså inte bara en flygbiljett utan även hotell, gärna med någon måltid inkluderad

Därefter hade det varit jättebra om du hade kunnat övertala en vän, en släkting eller någon annan bekant att de förtjänar i alla fall en veckas semester(gärna två), företrädesvis på din slutdestination. Då har du åtminstone en till två veckors sällskap samtidigt som du bor under ordnade förhållanden och kan på så vis söka sommarjobb i lugn och ro i en helt ny miljö. 

Går du bet på att hitta ett jobb händer det inte så väldigt mycket. Du åker helt sonika hem och fortsätter att göra vad det nu var du gjorde innan resan började. Om du å andra sidan hittar ett jobb brukar själva boendefrågan lösa sig och du har en hel sommar att se fram emot med nya erfarenheter och nya bekantskaper.

Så, hur hittar man då ett bra sommarjobb utomlands?
För det mesta finns det väldigt gott om jobb. Frågan är väl snarare om de jobb som finns motsvarar dina förväntningar.
Jobb som man kan söka som inte kräver någon större erfarenhet är diverse bar arbete. PR arbete; det vill säga dela ut flygblad (väldigt socialt arbete!), försäljning eller varför inte ett administrativt jobb.

Ovanstående förslag hör förmodligen inte till de mest åtråvärda eller angenäma jobb som finns, men det ger dig en start och du får förmodligen betalt per dag eller vecka. 

För att lägga beslag på den här typen av sommarjobb får man helt sonika gå in på barer, pubbar och klubbar och prata med föreståndaren, ägaren eller chefen. Presentera dig, se till att lämna kontaktuppgifter och hör av dig till dem efter ett par dagar igen. Räkna inte med att de ringer tillbaka och erbjuder dig ett jobb, här gäller det att vara framåt.

Var målmedveten i ditt jobbsök. Kan du erbjuda en färdighet som saknas i en verksamhet – se till att berätta det för chefen! Vi vill ju inte att chefen ska missa en chans att öka värdet på sin verksamhet och gå miste om en massa pengar.
Har du ingen speciell erfarenhet men vet vad du kan så framhäv det. Var ärlig! Det absolut värsta som kan hända är ju faktiskt bara att chefen ska komma ihåg vad du sa i framtiden.

Sist men inte minst; Se till att njuta av ditt sommarlov och sommarjobb utomlands.

Och du, Lycka till!

Exit mobile version