Att skaffa sig arbetslivserfarenhet

Image

En fråga många ställer sig är hur man skaffar sig arbetslivserfarenhet. Ett extrajobb på den lokala stormarknaden kanske inte hör till världens bäst betalda jobb, och kanske inte heller det mest nervkittlande. Trots det kan du få användbar kompetens från just ett sådant jobb. Inte minst får du insyn i hur ett företag fungerar och får prova på hur det är att ha kontakt med kunder.

Denna princip gäller inte minst dig som studerar på högskola eller universitet. Försök att hitta sommarjobb som ger dig den kompetens du har nytta av när din utbildning är klar. Läser du till apotekare, gå in på närmsta apotek och erbjud dina tjänster. Du kan kanske stå i kassan, packa upp varor eller vara behjälplig på annat vis. Läser du juridik, sök dig till advokatbyråer och sortera papper. Om du gör bra ifrån dig får du kanske jobb igen sommaren därpå, denna gång med mer ansvar, och rätt som det är har du fått en anställning när du är klar med din utbildning.

En annan sak som skapar arbetslivserfarenhet är praktik. Alla gymnasier, högskolor och universitet har någon form av karriärrådgivare som kan visa dig i rätt riktning. Det är inte heller speciellt otroligt att din lärare eller handledare har kontakter i branscher där du skulle kunna förlägga ett par veckors praktik eller sommarjobb.

Har du svårt att hitta ett sommarjobb så försök att få till en praktikplats. Att ställa upp ett par veckor gratis mot ett intyg om utförd praktik ger dig kompetens, arbetslivserfarenhet och i de flesta fall ett extrajobb. Som praktikant på en arbetsplats får man god insyn i rutiner och företagets kultur. Denna kunskap är ovärderlig när någon i den ordinarie arbetsstyrkan behöver vara ledig med kort varsel och en tjänst behöver tillsättas.